Muukonniemen koulu matkalla Joutsenoon

Lappeenranta. Bussit alkavat kuljettaa Muukonniemen oppilaita Joutsenoon ensi lukukaudella. Vaikka parakkeihin päädyttäisiin, ne eivät ehdi ajoissa.

Kirjoittaja:
Kaisa Juntunen

Muukonniemen koulun oppilaat ja opettajat siirtyvät Joutsenon lukiolta vapautuviin tiloihin ensi syksynä. Reissaaminen alkaa, vaikka Lappeenrannan kaupunki päätyisikin hankkimaan parakit Muukonniemeen.

— Parakit olisivat valmiit syyslomaviikon kieppeissä. Eivät ne niin vaan napsahda pystyyn, sanoo tilakeskuksen johtaja Ilpo Koponen.

Opetus loppuu Muukonniemen koulussa sisäilmaongelmien vuoksi tähän kevääseen. Kaupunki järjesti maanantaina Joutsenon koulussa vanhempainillan, jossa muukonniemeläisille kerrottiin kolmesta eri vaihtoehdosta.

Parakkien hankkimisen lisäksi vaihtoehtona on se, että koko koulu siirtyy Joutsenoon. Mahdollista olisi myös, että lapset ripoteltaisiin Mustolan, Kanavansuun ja Partalan kouluihin.

Kun Pontuksen koulu valmistuu vuonna 2017, Muukonniemen väki pääsee sinne.

 

Kaupungin talouden kannalta Joutsenoon siirtyminen esiteltiin järkevimpänä vaihtoehtona. Tällöin kaupungin maksettavaksi jäisi bussikyydit, joista koostuisi noin 120 000 euron lasku.

Parakkien pystyttämiseen, ylläpitoon ja poiskuskaukseen oli laskettu kuluvan noin 700 000 euroa.

Oppilaiden sijoittaminen eri kouluihin ei toisi juuri lisäkustannuksia, mutta sitä virkamiehet pitivät lasten kannalta huonoimpana vaihtoehtona.

— Tämä on yhteisö, jota ei haluta rikkoa. Seinät ja ympäristö olisi toinen, mutta me olisimme Muukonniemen koulu, emme osa Joutsenon koulua rehtori Jukka Korpela sanoi.

Monet käytännön ongelmat pitää vielä ratkaista ennen lukukauden alkua. Yksi avainkysymys on, voidaanko Muukonniemen koulun uudempaa rakennusta vielä käyttää. Jos liikuntasalikin on pois pelistä, se vie pohjaa parakeilta.

Uudesta puolesta ei ole vielä tehty kuntokartoitusta. Siitä on lupa odottaa tuloksia vasta heinä-elokuun vaihteessa.

Yksi suuri kysymys on se, miten järjestetään muukonniemeläisten iltapäiväkerhotoiminta. Joutsenossa sitä ei voi järjestää kuljetusongelman vuoksi. Jos Muukonniemen liikuntasali pysyisi käytössä, pienet oppilaat voisivat siirtyä bussista hypättyään sinne iltapäiväkerhoon.

 

Vanhempainiltaan saapui kuutisenkymmentä vanhempaa. Heidän joukossaan kyti ajatus, että asia on jo päätetty ja koulu siirrettään Joutsenoon, vaikka vanhemmat kuinka kirjelmöisivät.

Laura Blomqvist ja Laura Kaijanen vastustavat jyrkästi koululaisten kuskaamista Joutsenoon. He ovat päättäneet siirtää omat lapsensa Partalan kouluun.

Blomqvistin ja Kaijasen mielestä kaupunki pelaa selvästi niin, että Joutseno jää ainoaksi vaihtoehdoksi.

 

Joutsenoon vai parakkeihin?

Bussikyydit Joutsenoon maksaisivat 120 000 euroa.

Parakeista koituisi noin 700 000 euron kustannukset.

Parakit voisivat nousta joko Muukonniemen tai Kanavansuun koululle.

Kasvatus- ja opetuslautakunta voi päättää Joutsenoon siirtymisestä 9. kesäkuuta.

Mikäli hankitaan parakit, asiasta päättää valtuusto. Asia saattaa venyä elokuun kokoukseen.

Kaisa Juntunen