Marian aukio säästyi pömpeleiltä

Lappeenranta. City-korttelin Marian aukiolle ei nouse pelättyjä porrastorneja. City-parkin porrasnousut on sijoitettu aukion laidoille.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju

Marian aukiolle ei tule pelättyjä kookkaita porrasnousurakennelmia. City-korttelin ja ehkä koko kaupunginkin ydinaukio rakennetaan lähivuosina kaupunkilaisten kokoontumispaikaksi ja korttelin henkireiäksi.

Kaupungininsinööri Pasi Leimi paljastaa, että aukion kiveykseen hahmotellaan lehmuksen lehtiä.

Kahdelle City-parkin porrasnousulle oli varattu paikat aukiolta jo hyväksytyssä asemakaavassa. Kaupungin tekninen johtaja Jussi Salo kertoo, että neuvotteluissa kiinteistönomistajien kanssa rakennelmat on onnistuttu siirtämään aukion ulkopuolelle.

-Aukiota ei uhrata porrasnousuille. Itäpäässä on jo varma uusi paikka ja länsipäässä on löytymässä vastaavantyyppinen ratkaisu, iloitsee Salo.

Toinen porrasnousu tulee Osuuspankin uuden toimitalon kylkeen nykyisen Instrumentariumin lähelle. Toinen tulisi vähän vastaavaan tyyliin nykyisen Matkatalon lähelle.

 

Porrastornit oli suunniteltu alun perinkin aukion laidalle tuleviin rakennuksiin, mutta kiinteistönomistajat alkoivat pompotella pömpeleitä kaupungin ja aukion riesaksi.

Kaupunginarkkitehti Erkki Jouhki vakuuttaa kaupungin luottaneen siihen, että pömpeleille löytyy paikat aukion ulkopuolelta.

-Kyseessä on kuitenkin kaupungin tärkein aukio, johon toivottavasti saadaan korkeatasoinen toteutus.

Aukio vapautuu nykyisistä parkkipaikoista, kun Williparkki toteuttaa City-parkin maan alle. Aukiota päästään rakentamaan sen jälkeen, kun Lemminkäisen tontille entisen Tapanaisen talon paikalle nousee Osuuspankin talo tai jotain muuta.

Anne Kotiharju