Metallin herkällä puolella

Lappeenranta. Miitri Aaltonen on Kotiteollisuus-trion neljäs jäsen. Kitaristi tekee myös duokeikkoja kolmen kimpassa.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö

Miitri Aaltonen istuu räntäsateista iltapäivää ravintola Kolmessa lyhdyssä. Lamppu vaihtuu Totemiin ja tuoppi akustiseen kitaraan viikonloppuna, kun kotikaupunki saa todistaa uutta vaihetta kitaristin uralla.

Aaltonen on ollut Kotiteollisuuden täysjäsen maaliskuusta ja kiertää nyt myös kuppiloita Jouni Hynysen kanssa Duo Kummitusjunana, joka soittaa lappeenrantalaisyhtyeen musiikkia akustisesti.

 

Mitä akustinen soitto lisää Kotiteollisuuteen?

— Joistakin biiseistä on tehty uusia sovituksia. Yleisö pääsee lähemmäs Jounia ja Jounin retoriikka yleisön kanssa oikeuksiin paremmin kuin perinteisellä rokkikeikalla, kun meininki on intiimimpää.

 

Mikä on oma roolisi akustisilla duokeikoilla?

— Soittajina olemme esiintymisessä tasavertaisia, roolitusta ei ole. Jouni on julkkis ja minä en, niin totta hitossa yleisön kiinnostus kohdistuu Jouniin. Minulle sopii hyvin, että olen se toinen kitaristi.

Mikä on akustisen Duo Kummitusjunan tausta?

— Olen keikkaillut avovaimoni Heidi Bergbackan kanssa akustisena duona enemmänkin ja ehdotin Kotiteollisuuden keikkamyyjälle duo-esitysten myymistä. Jounin kanssa olemme myös soittaneet Kotiteollisuuden biisejä akustisesti muutamalla keikalla, ja se on tuntunut mukavalta. Siitä kehkeytyi ajatus tehdä triona duokeikkoja. Ensin soitan Heidin kanssa tunnin ja sitten tunnin Jounin kanssa.

 

Mitä täysjäsenyys Kotiteollisuudessa merkitsee?

— Olen satunnaisesti laulanut taustoja Kotiteollisuuden keikoilla kymmenen vuotta ja kiertänyt kiertuekitaristina isompia keikkapaikkoja vuodesta 2009. Jätkät ovat tehneet hommaa triona 20 vuotta, joten se, että kysyttiin bändin tasavertaiseksi jäseneksi merkitsee paljon. Se oli iso kädenojennus ja myös tunnustus työstä, mitä olen tähän asti heidän kanssaan tehnyt. Arkea se ei ole muuttanut.

 

Mitä vaikutuksia kiinnityksellä on Monsteriserille?

— Hynysen Jannen kanssa olemme soittaneet ikämme yhdessä, enkä näe syytä kuopata bändiä. Tykkään soittaa jätkien kanssa, mutta yhteistä aikaa on ollut vaikea löytää. Janne aloitti kauppiaana, ja kitaristi Antti Toiviainen kiertää virittämässä kitaroita Himin mukana ja oli aikaisemmin Nightwishin matkassa. Pääpaino tämän uuden kiinnityksen myötä on kuitenkin Kotiteollisuuden kitaroinnissa.

 

Entä tunnustettuun työhösi metallimusiikin tuottajana?

— Sen aikataulut ovat vapaasti suunniteltavissa, pitää vain huomioida bändin keikat. Studiotöissä on ollut hiljaisempaa levyteollisuuden alhon vuoksi, kun yhtiöt arkailevat uusien juttujen julkaisemista.

 

Miitri Aaltosen ja Jouni Hynysen Duo Kummitusjuna Totemissa Lappeenrannassa 9.5. ja Alppimajassa Ruokolahdella 10.5. Aaltosen ja Bergbackan duo coveroi Alice in chainsista Michael Jacksoniin.

Miitri Aaltonen

Lappeenrannassa vuonna 1975 syntynyt kitaristi, tuottaja ja äänittäjä.

Tuottajan Emma -ehdokkuuksia. Tuottanut muun muassa Mokoman, Stam1nan ja Viikatteen levyjä.

Monsteriser-yhtyeen perustajajäsen ja laulaja-kitaristi. Soittanut myös Magneetti-yhtyeessä.

Petteri Värtö