Muurit eivät murtuneet Konnunsuolla

Joutseno. Hanke ei saanut Konnunsuon kyläläisiä ja vastaanottokeskuksen väkeä yhteen.

Kirjoittaja:
Tiina Suomalainen

Yhteisöllisyyden rakentuminen on pitkä prosessi. Tähän tulokseen tultiin Etelä-Karjalan kulttuurirahaston käynnistämässä Konnunsuo-hankkeessa, jonka tavoitteena oli saattaa yhteen Konnunsuon kyläläisiä ja Joutsenon vastaanottokeskuksen väkeä.

Runsas vuosi sitten alkaneessa hankkeessa on järjestetty erilaisia tilaisuuksia, joihin on kutsuttu sekä kyläläisiä että turvapaikanhakijoita.

On ollut muun muassa ruoanlaittoa marttojen ohjauksessa, jalkapalloa Lappeenrannan kaupunginteatterin näyttelijöiden kanssa, Lappeenrannan tanssiopiston tanssiesityksiä ja laskiaisrieha.

 

Hanke päättyy maanantaina kaupunginorkesterin muusikoiden kevätkonserttiin, joka pidetään vastaanottokeskuksen liikuntasalissa.

Vastaanottokeskuksen väki on osallistunut tapahtumiin innokkaasti. Samaa ei voi sanoa kyläläisistä.

-Tilanne Konnunsuolla on haasteellinen, kun tuttu ja turvallinen instituutio lakkautetaan ja tilalle tulee uusi. Konnunsuon vankilalla on pitkät ja kunniakkaat perinteet seudulla, ja sen lakkauttaminen on vaikuttanut kylän ilmapiiriin, pohtii Etelä-Karjalan rahaston asiamies Päivikki Eskelinen-Rönkä.

 

Hankkeen ideoija, Konnunsuon naapurikylässä asuva dramaturgi Helena Anttonen, toivoo, että vastaanottokeskuksen ja eri kulttuurilaitosten välille syntyneet kontaktit eivät katkea, vaikka Etelä-Karjalan rahaston hanke päättyykin.

Vaikka yhteisöllisyyttä ei saatukaan puhallettua henkiin, syntyi jotakin muuta.

-Pienimuotoisissa tapahtumissa koettiin elämyksiä. Oli ihana nähdä, kuinka vaikkapa iäkäs syyrialaisnainen eläytyi tanssiin teinityttöjen kanssa.

Tiina Suomalainen