Pallonlahden pohjassa raskasmetalleja

LAPPEENRANTA. Outotec Oy:n jätevesipäästöt eivät estä veden virkistyskäyttöä tai alueen kalastusta. Kesällä valmistuva riskiarviointi kertoo Pallonlahden mahdollisen kunnostustarpeen.

Kirjoittaja:
Heikki Sairanen

Lappeenrannan Pallonlahden kalat ja ravut ovat syömäkelpoisia. Lappeenrannan ympäristöjohtaja Ilkka Räsänen sanoo, että Outotec Oy:n jätevesipäästöt eivät estä veden virkistyskäyttöä tai alueen kalastusta.

-Vesi on uimakelpoista, Räsänen toteaa.

Saimaan vesi- ja ympäristötutkimus selvitti Pallonlahden raskasmetallipitoisuuksia joulukuussa havaitun vuodon seurauksena. Alueelta kalastettiin muun muassa haukia ja ahvenia sekä rapuja, joiden lihaksista määritettiin raskasmetallipitoisuuksia.

-Pitoisuudet olivat selvästi alle komission antamien enimmäisrajojen.

 

Vesinäytteissä ei havaittu kohonneita raskasmetallipitoisuuksia, mutta pohjasedimentistä otettujen näytteiden perusteella pitoisuudet ovat selvästi kohonneet Pallonlahdella.

Outotecin ja rikkihappotehtaan kohdalla kohonneet pitoisuudet ovat lähellä teollisen toiminnan alueita. Kohonneita pitoisuuksia oli elohopeassa, kuparissa, sinkissä ja lyijyssä.

Pallonlahden alueelta otettiin seitsemän pohjasedimenttinäytettä.

 

Ilkka Räsänen on sitä mieltä, että suureen huoleen ei ole aihetta. Kun metallijäämät ovat sitoutuneena pohjan sedimenttiin, Räsänen ei tässä vaiheessa lähde arvioimaan alueen mahdollista kunnostamista.

Sen kertoo riskiarviointi.

-Riskiarvioinnin perusteella arvioidaan kunnostustarvetta alueella.

Riskiarviointi valmistuu myöhemmin kesällä.

Saimaan vesiensuojeluyhdistyksen toiminnanjohtaja Pena Saukkonen sanoo, että jos pohjalle ei tehdä mitään, se muuttuu normaaliksi, mutta vasta kymmenien vuosien kuluttua.

Heikki Sairanen