Tavaraa karsimalla säästää vain vähän

Lappeenranta. Teatterinjohtaja Jari Juutinen ei pidä mahdollisena eikä järkevänä, että uuden teatterin rakentaminen pantaisiin jäihin.

Kirjoittaja:
Maaria Drake

Lappeenrannan kaupunginteatterin johtaja Jari Juutinen harmittelee uuden teatterin rakennuskustannusten nousua. Hänen mukaansa budjettikuri on ollut koko suunnitteluvaiheessa kova.

Juutinen ei itse tiedä, mistä kustannusten nousu johtuu.

— Koko ajan on pidetty suitset tiukilla. On ollut tiedossa, ettei yhtään ylitystä ole varaa tehdä. Kaikesta on jo supistettu niin paljon kuin mahdollista, Juutinen toteaa.

Hän toivoo, ettei ainakaan perusrakenteisiin mentäisi enää koskemaan.

— Irtotavaraa voidaan hankkia myöhemminkin, mutta rakenteitahan ei jälkikäteen korjata.

 

Ensihätään tekohengityssäästöjä voidaan Juutisen mukaan saada esimerkiksi vähentämällä kalliiden nostinten hankintaa ja yrittämällä pärjätä vanhoja valonheittimiä korjaamalla.

Joutsenon varikolle ainakin toistaiseksi sijoitettavan lavastamon kustannuksissa voi olla mahdollista säästää jonkun verran, ja on jo säästettykin. Lavastamon osuus kokonaiskustannuksista on nyt 300 000 euroa, kun se aiemmissa suunnitelmissa oli 800 000 euroa.

Pelkästään tavarahankintoja supistamalla ei kuitenkaan paria miljoonaa euroa nipistetä, Juutinen toteaa.

— Teatteritekniikasta on vaikea saada kahden miljoonan ylitystä. Siinä saisi jo aika monta nostinta ostaa. Rakenteethan ne ovat kaikkein kalleimmat.

 

Juutinen torppaa täysin mahdollisuuden, että uuden teatterin rakentamishanke pantaisiin jäihin. Yhtäältä siksi, että nykyinen talo on niin kertakaikkisen huonossa kunnossa, että siitä on päästävä eroon, ja toisaalta siksi, ettei kesken jättäminen tulisi ainakaan halvemmaksi.

Hänen näkemyksensä on, että molemmat rakennuttajaosapuolet säästävät yhteisomistajuudella esimerkiksi julkisivukustannuksissa. Kauppakeskus tarvitsee kattoa, ja teatteri on se katto, Juutinen muistuttaa.

— Nykyisessä talossa emme voi enää kauan olla, joten jonnekin uudet tilat olisi joka tapauksessa rakennettava. Ja kannattaako rakentaa yksi teatteri vai kaksi? Se vasta tuhlausta olisikin, jos tämä pantaisiin nyt jäihin.

Maaria Drake