Sitähän se kaikki on

Lappeenranta. Raadollisuudestaan huolimatta Tarja Okkosen esikoisrunokirja kertoo rakkaudesta.

Kirjoittaja:
TIINA SUOMALAINEN

Brutaali koru. Näin lappeenrantalaiskirjailija Tarja Okkonen kuvailee uusinta teostaan. Runokirja Vuosisadan rallaustarina kertoo viinasta, viinanviemästä ja viinanviemän naisesta.

Runoissa kusi on kusta ja paska paskaa. Herkkyys piilee hetkissä, kun kävellään käsi kädessä Alepaan. Tai kun nainen silittää katkon lattialla tärisevän miehensä otsaa.

-Halusin runoillani kertoa, että yllättävissäkin asioissa on kauniit puolensa. Yhteiskunnan marginaaliin ajetut tai ajautuneet ihmisetkin ovat arvokkaita ja kokevat rakkautta. Elämä on monitahoisempi kuin moni ajattelee.

 

Runojen nainen on rakastunut juoppoon renttuun. Nainen ei ole uhri, vaan itse valinnut miehensä.

-Rentuthan ovat usein mielenkiintoisia ja karismaattisia. Alkuhuumassa nainen saattaa myös kuvitella, että pystyy muuttamaan tai pelastamaan miehen viinalta. Harvoin toisen pelastaminen kuitenkaan onnistuu.

Okkonen korostaa, että runokirja ei ole dokumentti vaan fiktiivinen taideteos. Vuosisadan rallaustarinan hahmot on poimittu baareista.

-Pidän baareista ja olen viettänyt niissä melko paljon aikaa. Aikoinaan työskentelin myös tarjoilijana.

 

Okkonen yritti ensin kirjoittaa Rallaustarinaa pienoisromaaniksi. Se ei kuitenkaan toiminut, vaan hän kokeili yhä pelkistetympää ilmaisua. Lopulta löytyi runomuoto. Se tuntui sopivan Okkoselle, jonka aiemmatkin teokset ovat olleet hyvin tiiviitä.

-Tiivistäminen on minun juttuni. Joku pitää laveasta kerronnasta, minä niukasta. Maailma on monimutkainen ja kaoottinen?-?taide voi tuoda siihen selkeyttä.

Runomuodossa Okkosta kiehtoo rytmi ja runoilijan mielivalta. Runoilija voi tehdä sanoilla periaatteessa mitä vain.

Okkoselta on tulossa lisää runomuotoista tekstiä. Työn alla on myös romaani, jonka kirjoittamiseen hän sai viime vuonna apurahan.

-Romaanistakin tulee tiivis, ei edes tiiliskiven neljännestä.

Syksyllä Okkonen alkaa myös työskennellä vanhusten ja tarinoiden parissa.

 

Kaksi vuotta sitten Okkonen muutti Lappeenrantaan, entiseen kotikaupunkiinsa lähelle vanhempiaan. Muutto tuli ajankohtaiseksi, kun Okkosen lapset olivat lentäneet pesästä.

Maalauksiakin tekevä Okkonen harmittelee sitä, että Lappeenrannassa ei ole kulttuurikapakkaa, jossa eri taiteenalojen ihmiset voisivat tutustua toisiinsa.

-Kaupunki on kaunis, mutta kieltämättä hieman sisäänpäinlämpiävä.

Onneksi henkinen koti on löytynyt kirjoittajayhdistys Paltasta, jonka varapuheenjohtajana Okkonen toimii.

 

Tarja Okkonen

Syntynyt Tuusulassa 1963.

Asunut nuoruudessaan Lappeenrannassa, paluumuutti Helsingistä 2012.

Julkaissut viisi teosta, joista uusin on runokirja Vuosisadan rallaustarina.

Harrastaa kirjoittajayhdistys Palttaa.

Rakastaa rakkautta, perhettään, mustaa huumoria ja omenoita.

Tiina Suomalainen