Tarkistettu tulos: Kuutteja syntyi 58

Saimaannorppa. Eteläisellä Saimaalla syntyi neljä kuuttia. Osa kuuteista lienee kuollut avojäälle.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen

Saimaalla on keväällä syntynyt kaikkiaan 58 kuuttia. Tähän lukuun on päästy Metsähallituksen johtamien tarkistuslaskentojen jälkeen. Lähes kaikki eli 56 kuuttia syntyivät talvella kolattuihin apukinoksiin. Siten apukinokset tuottivat odotettua paremman tuloksen.

Lähes lumettoman talven vuoksi Saimaalla ei ollut luonnonkinoksia norppien pesintään. Synnytyspaikoiksi kolattiin 241 apukinosta, joista noin 90 prosenttia oli pesintäkäytössä.

Eteläiseltä Saimaalta (Suur-Saimaa, Petraselkä-Yövesi ja Lietvesi) löydettiin vain neljä kuuttia. WWF:n pesälaskija, taipalsaarelainen Ismo Marttinen arvioi, että osa eteläisen Saimaan naaraista synnytti avojäälle ja kuutit ovat menehtyneet.

 

Eteläisen Saimaan etsinnät olivat poikkeuksellisen laajat, mutta enempää ei löytynyt. Katosselkä-Tolvanselkä-alueella pesintä onnistui eteläistä Saimaata paremmin.

Tämän kevään tulos, 58 kuuttia, vastaa Metsähallituksen mukaan viime vuosien keskiarvoa. Ylitarkastaja Tero Sipilän arvion mukaan synnyttäjät joutuivat liikkumaan tavallista enemmän pesää etsiäkseen.

Savonlinnan eteläpuolinen Pihlajavesi ja pohjoispuolinen Haukivesi ovat edelleen tärkeimpiä norpan lisääntymisalueita. Niillä havaittiin jälleen pääosa kuuteista.

 

 

Syntyneet kuutit vesialueittain

 

Suur-Saimaa 1.

Petraselkä-Yövesi 2.

Lietvesi 1.

Katosselkä-Tolvanselkä 7.

Luonteri 1.

Haukivesi 17.

Pihlajavesi 21.

Puruvesi 0.

Kolovesi 1.

Joutenvesi 4.

Pyyvesi-Enonvesi 2.

Pyhäselkä-Jänisselkä 0

Orivesi 1.

Yhteensä 58.

Ilpo Leskinen