Vuoden tarkastajaksi kokemuksen kautta

Lappeenranta. Joutsenolainen Maritta Valtonen valittiin vuoden terveystarkastajaksi tänä vuonna.

Kirjoittaja:
Joonatan Hulkkonen

Maritta Valtonen näyttää noin puolen sentin tilaa etusormellaan ja peukalollaan.

-Kyllähän terveystarkastajan ammatista näin pieni osa on sitä kaupoissa kiertämissä ja päiväysten katsomista, mitä ihmiset sen useimmiten ajattelevat olevan, Valtonen kertoo.

Kädet viuhuvat edes takaisin Valtosen kertoessa ammatistaan innostuneesti.

Terveystarkastajan uralle hän päätyi aivan sattumalta. Ammattiin hakeutuessaan hän ei tiennyt siitä vielä mitään. Alalla oli 80-luvulla hyvin töitä, joten sekin veti puoleensa.

Aikanaan Valtonen halusi poliisiksi, mutta tuolloin poliisikouluun pääseminen edellytti vielä tiettyä pituutta, joten se ei onnistunut.

-Jos olette haukkumanimen paskapoliisi kuulleet, niin sellainen minusta sitten tuli, Valtonen naureskelee.

 

Vuoden terveystarkastaja valittiin tänä vuonna 13. kerran. Valtoselle valinta tuli yllätyksenä.

-Minulla oli varmaan se pitkä ura ja erilaiset tehtävät, minkä perusteella valinta tehtiin. Onhan se hieno juttu, että saa tunnustusta urasta, Valtonen toteaa hymyillen.

Valtonen aloitti terveystarkastajan työt Lemillä heti valmistuttuaan Mikkelin ammattiopistosta vuonna 1984, ja on pysynyt alalla sen jälkeen. Viime vuoden hän tosin toimi opettajana Mikkelin ammattikorkeakoulussa. Terveystarkastajaksi hän palaa taas heinäkuun jälkeen.

Kun Valtonen aloitti tarkastajana, vaatimuksena oli teknikon tutkinto. Nykyään terveystarkastajalta edellytetään korkeakoulututkintoa.

Valtonenkin palasi työnsä ohessa opiskelijaksi 2000-luvun alkupuolella, vaikka se ei hänen kohdallaan ollut enää välttämätöntä. Syynä oli halu kehittyä ammatissa ja päivittää taitoja nykypäivän tasolle.

 

Terveystarkastaja törmää ammatissaan myös ihmisten ennakkoluuloihin. Paljon on kiinni siitä, miten tarkastaja itse hoitaa työnsä ja asiakkaansa. Asiakkaan luottamus täytyy saada omalle puolelle. Joskus ikävä palaute jää kuitenkin mieleen.

-Joskus tulee saastaa niskaan, ja ne asiat kantaa mukaan kotiin. Pitäisi pystyä ajattelemaan, että on se viranomaisen rooli, mikä on työajalla, ja sitten on se toinen minä, missä ollaan yksityishenkilönä, Valtonen toteaa.

Terveystarkastajan rooli ei Valtosella varsinaisesti jää päälle työajan ulkopuolella. Toisaalta erityisesti matkustellessa Valtonen on huomannut miettivänsä tarkkaan esimerkiksi sitä, mitä vettä voi juoda ja mistä. Myös kotona rooli voi joskus olla päällä.

-Meillä oli muutama vuosi sitten vanhan talon purkutyöt menossa. Sanoin siitä suoraan, että minun on parempi pysyä kaukana tuosta urakasta, etten ala neuvoa liikaa, Valtonen hymähtää.

 

Maritta Valtonen

Vuoden terveystarkastaja 2014

Toiminut terveystarkastajana Lappeenrannassa ja sen ympäryskunnissa vuodesta 1984 lähtien.

Toimi lukuvuoden 2013-2014 opettajana Mikkelin ammattikorkeakoulussa.

Ollut aiemmin valitsemassa vuoden terveystarkastajia Ympäristö- ja terveysalan tekniset ry:ssä.

Joonatan Hulkkonen