Teatterin hinta ei ehkä nousekaan

Lappeenranta. Kaupunginhallitus ei hyväksy teatterin rakentamisen kustannusten nousua. Seuraavaksi rakentajien kanssa neuvotellaan siitä, mistä kustannuksia voidaan karsia.

Kirjoittaja:
Joonatan Hulkkonen

Lappeenrannan kaupunginhallitus päätti maanantaina, etteivät uuden teatterin rakennuskustannukset saa ylittää alkuperäistä kattohintaa. Alkuperäiseen hintaan täytyy päätöksen mukaan päästä rakennuskustannuksia karsimalla ja tiloja järjestelemällä.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Risto Kakkola (sd.) ei vielä osaa sanoa, mistä rakentamisessa säästetään. Toistaiseksi hän ei osaa sanoa, onko rakennuskustannusten karsiminen edes mahdollista.

Nyt asiasta käydään neuvonpitoa rakentajien kanssa. Kaupunginhallitus käsittelee asian uudelleen neuvonpidon jälkeen, jos kuluja ei saada karsittua.

 

Teatterin rakennuskustannusten hintalappu oli alkuperäisten, vuonna 2011 tehtyjen arvioiden mukaan 21 miljoonaa euroa. Tarjouspyyntövaiheessa kävi ilmi, että kustannukset menisivät lähes kahdella miljoonalla yli alkuperäisestä hinnasta.

Kaupunginjohtaja Kimmo Jarva esitti aiemmin kaupunginhallitukselle kustannusten nousun hyväksymistä. Ylimääräiset kulut olisi katettu 1,3 miljoonan euron lainalla.

Maanantaina kaupunginhallituksessa käydyn keskustelun perusteella Jarva muutti esitystä niin, etteivät kulut saa nousta alkuperäisen hinnan yli.

 

Tieto kustannusten noususta on herättänyt kaupunkilaisissa voimakkaita reaktioita. Asiaa on puitu runsaasti sosiaalisessa mediassa ja verkon keskustelupalstoilla.

Risto Kakkolan mukaan kaupunkilaisten raivostuminen uudesta hintalapusta ei johtanut päätökseen.

-Olisihan tähän päädytty joka tapauksessa. Kaupunginhallituksen tehtävä on pysyä valtuuston alun perin määrittelemässä hinnassa, Kakkola toteaa.

Kustannusten uudelleenarvioinnin ei pitäisi vaikuttaa rakentamisen aikatauluun.

-Lähtökohtaisesti kaupunki ei lähde viivästyttämään urakkaa. Siihen pyritään, että minkäänlaista viivästymistä rakentamisessa ei tulisi, Kakkola kertoo.

 

Uuden teatterin on tarkoitus valmistua syksyllä 2015, ja ensimmäinen ensi-ilta on kaavailtu pidettäväksi vuodenvaihteessa 2015-2016.

Joonatan Hulkkonen