Vihreä valmentaja vie Namikaa kohti uutta nousua

LAPPEENRANTA. Namika Lappeenranta pudottautuu sarjaporrasta alemmaksi 1A-divisioonaan, koska rahaa ei löytynyt korisliigassa jatkamiseen. Lassi Tuovin kakkosluotsi Juha Sten ottaa ohjat edustusjoukkueessa.

Kirjoittaja:
Kalle Sipiläinen

Namika Lappeenrannan 14-vuotinen taival miesten korisliigassa tuli päätökseen perjantaina. Seura ilmoitti, ettei se hae liigapaikkaa vaan ryhtyy rakentamaan uutta nousua toiseksi ylimmältä sarjatasolta 1A-divisioonasta.

Päävalmentajana aloittaa Juha Sten, joka opetteli kaksi viime kautta valmentamista Lassi Tuovin aisaparina. Stenin mukaan seuran strategiaa viilataan uusiksi.

— Nyt yritetään tehdä namikalaista polkua nuoremmille pelaajille. Korisliiga tänä päivänä on niin hyvätasoinen sarja, että 18-vuotiaalle A-juniorille hyppäys on tosi kova. Jos istut penkillä monta vuotta, niin se ei ole paras tie kehittyä.

 

Oman peliuransa 30-vuotias Sten joutui päättämään loppuvuodesta 2011. Entinen maajoukkuepeluri kuvailee, että valmentaminen on pyörinyt aina jollain tavoin mielessä.

— Olen katsonut, että on järkevämpää lähteä divarista liikkeelle eikä hypätä suoraan korisliigaan päävalmentajaksi. Siinä on varmasti oppimisprosessia edessä myös minulla.

Divisioonassa pelit pelataan pääasiassa viikonloppuisin. Stenin mukaan se antaa mahdollisuuden vetää kauden aikana hyviä, kovia ja kehittäviä harjoituksia.

— Korisliigassa harjoittelu on enemmän valmistavaa ja palauttavaa, koska kaksi kertaa viikossa pelataan. Nuorten pelaajien kehityksen kannalta siinä on suuri ero, kertoo Sten, jonka rinnalla fyysisestä valmennuksesta vastaa Tommi Koskinen.

 

Namika ei löytänyt enää rahaa korisliigassa pelaamiseen. Tuore puheenjohtaja Pasi Riihelä heittäytyy vertauskuvalliseksi kuvaillessaan taustajoukkojen tiiviissä aikataulussa tekemää urakointia.

— Väännettiin erilaisia kasveja maasta ja yritimme etsiä sieltä juurien alta ratkaisuja taloudellisiin kysymyksiin. Ei vain löytynyt mahdollisuutta.

Riihelän mukaan he olisivat tarvinneet pääsarjaan reilun 300 000 euron budjetin. Divisioonassa pelaamiseen riittää kolmasosa, hieman yli 100 000 euroa.

Namikan menneen kauden yleisökeskiarvo 462 oli liigan pienin. Koripallon ystäviä seura yritti herätellä haastekampanjalla, jonkatavoitteena oli myydä peräti 800 kausikorttia toukokuun aikana. Yritys epäonnistui, sillä kortteja meni kaupaksi saman verran kuin aiempina vuosina, vain parisataa.

 

Namika kituutti vuosia velkataakan alla. Seuran tervehdyttämisprojekti saatiin keväällä päätökseen Riihelän edeltäjän Pekka Hakkaraisen johdolla. Riihelän mukaan kaikkea ei ole vielä saatu hoidettua pois, mutta asiat ovat maltillisessa järjestyksessä.

— Ei sieltä seinää ole kaatumassa päälle, mutta helppoa ei kuitenkaan ole.

Miesten korisliiga pelataan ensikaudella 11 joukkueen sarjana.

Kalle Sipiläinen