Karjalaisuuden asema vahva ja kestävä

Lappeenranta. Kolme päivää kestäneet Karjalaiset kesäjuhlat päättyivät värikkääseen juhlakulkueeseen ja pääjuhlaan.

Kirjoittaja:
Heikki Sairanen

Karjalaisuudella on yhä vahva tilaus. Sen osoittivat Lappeenrannassa viikonvaihteessa pidetyt Karjalaiset kesäjuhlat. Juhlat päättyivät sunnuntaina kulkueeseen kaupungin keskustan halki ja Kimpisen kentällä pidettyyn pääjuhlaan.

Yli kilometrin pituinen upean värikäs kulkue lippuineen ja kansallispukuisine marssijoineen keräsi runsaasti kansaa Valtakadun varrelle. Tuhatmäärin juhlakansaa keräsi myös pääjuhla.

 

Juhlapuheen pitänyt kirjailija Laila Hirvisaari palasi puheessaan vuoden 1944 tapahtumiin.

-Äitini sanoi aina, että juhannuksen aika on kuin linnunmaitoa, lempeää ja auringolta tuoksuvaa.

Hirvisaari muistaa, kuinka 70 vuotta sitten juhannus oli kuitenkin kaikkea muuta, ei ollut linnunlaulua eikä tuoksunut auringolta.

-Moni on kokenut evakkomatkan, moni kodin menetyksen. Monesta lapsesta tuli sotaorpo Kannaksen suurien taisteluiden jälkeen. Me sota-ajan lapset emme silloin ymmärtäneet, voisiko olla toisenlainen maailma ilman pelkoa, ilman pommikoneita, ilman vanhempien itkua, ilman sankarihautajaisia.

Hirvisaari korosti, että meidän velkamme miehille ja sodan uhreiksi joutuneille naisille on suuri.

-Voimme kertoa sen teille veteraaneille, jotka vielä olette kanssamme, ja kiittää. Yhdessä voimme taas nauttia tästä ihanasta Suomen kesästä ja toistemme kohtaamisesta.

 

Karjalan Liiton puheenjohtaja, kansanedustaja Marjo Matikainen-Kallström (kok.) peräänkuulutti toimintaan uusia malleja ja tapoja.

-Jotta pysymme mukana nykypäivän nopeasti muuttuvassa maailmassa ja elinvoimaisena kulttuuri- ja kansalaisjärjestönä, meidän täytyy omaksua toimintaamme uusia malleja ja tapoja.

Karjalan Liitossa on Matikainen-Kallströmin mukaan koettu, että yhteistyö lähtee liikkeelle jokaisesta ihmisestä itsestään.

-Siksi katseemme ovatkin kohdistuneet järjestön kehittämiseen, sillä elinvoimaisen järjestön voima lähtee sen sisältä.

Matikainen-Kallströmin mukaan tulevaisuuteen täytyy katsoa avoimin mielin.

-Otetaan käyttöön uusia toimintatapoja, otetaan kaveri mukaan, tehdään yhteistyötä naapuriseuran tai yhteisön kanssa. Meidän jokaisen on nähtävä karjalaisen kulttuurin vaaliminen ja sen edistäminen tärkeänä.

 

Heikki Sairanen