”Koulupäivän jälkeen olin monta kertaa ensimmäisenä”

Petteri Värtö

Kirjoittaja:
Erkki Pulli muutti Lappeenrannan Reijolaan keväällä 1944. Sortavalan evakko kävi säännöllisesti yleisessä saunassa, ensin äidin ja isän kanssa Ainon saunassa Ainonkadulla, sitten koulupoikana lähempänä kotia olleissa Karhun ja Hannolan saunoissa sekä Muhlin saunassa.

Kiviharjussa sijainneen Hannolan saunan miesten puolella pojat kuuntelivat juttuja miesten tavoista. Erkki istui silti lauteilla monesti yksin.

— Sauna aukesi koulupäivän päätyttyä, ja olin siellä monta kertaa ensimmäisenä. Työmiehiä alkoi tulla vuoron päätyttyä neljältä, mutta minulla oli jo puhtaat alusvaatteet vaihdettuna enkä jäänyt kuuntelemaan.

Erkki saunoi Hannolan saunassa kerran viikossa, mutta saunapäivä vaihteli. Kassalla oli aina joku nainen, ja siitä sai virvokkeita. Hannolan isäntä Antti oli iso mies, sauna ja pesuhuone olivat siistejä paikkoja.

— Löylyhuoneeseen kiivettiin rappusia ylös lauteille kolme—neljä metriä. Lauteille kuului oikein hyvin myös löylynheitto naisten puolelta, koska saunan puulämmitteinen kiuas oli molemmille puolille yhteinen.

Erkki muutti Kesämäkeen vuonna 1954, mikä päätti kymmenen vuoden saunomisen kaupungin yleisissä saunoissa. Uudessa kodissa oli oma sauna ja Reijolan kotia paremmat peseytymismahdollisuudet.

Petteri Värtö