Köyhällä rikkaita ideoita

Etelä-Karjala. Maakuntayhdistyksellä on monta rautaa tulessa, mutta rahaa ei ole.

Ilpo Leskinen

Raha kiertää kaukaa Etelä-Karjalan maakuntayhdistyksen. Yhdistyksen tärkeimmät viimeaikaiset pyrinnöt saavat saman vastauksen: rahaa ei ole.

Maakuntayhdistyksen puheenjohtaja Antti Vanhanen kertoo, että yhdistys haluaa tehdä kirjan Etelä-Karjalan esihistoriasta. Asiasta on nykyisellään tarjolla vain aikoja sitten vanhentunutta tietoa, joten ajantasaisen kirjan saaminen on tärkeää.

Rahoitushakemuksille on käynyt huonosti. Karjalaisen kulttuurin edistämissäätiö ja Etelä-Karjalan rahasto eivät ole ainakaan toistaiseksi asialle lämmenneet.

 

Yhdistys oli viime syksynä mukana järjestämässä esihistoriallisia seminaareja. Lappeenrannassa oli 140 osanottajaa ja Imatralla sata. Vanhasen mukaan yksin osallistujien määrä kertoo, että tarvetta teokselle on.

Ponnistelut teoksen julkaisemiseksi jatkuvat edelleen. Keskeisesti mukana on eläkkeelle jäänyt Etelä-Karjalan museon amanuenssi Jukka Luoto.

Vanhanen on kuullut joitakin tahoilta vastauksen, että teosta kannattaa lykätä.

-Minulle on vastattu, että esihistoriateoksen aika ei ole vielä vaan joskus myöhemmin. Olen jyrkästi toista mieltä. Historia ei tule koskaan valmiiksi.

 

Maakuntayhdistys on saanut viipurilaissyntyisen kirjailijan Lempi Jääskeläisen (1900-1964) vuonna 1956 ilmestyneen Hovin vallat -teoksen julkaisuoikeudet. Teos kertoo Jääskeläisen suvun vaiheista Parikkalan lahjoitusmailla.

Jääskeläisen sukulaismies lahjoitti julkaisuoikeudet maakuntayhdistykselle. Yhdistys haluaa julkaista teoksesta uuden painoksen, mutta rahaa ei ole.

Vanhanen myös korostaa Parikkalan Koitsanlahden hovin säilyttämistä. Se on ainoa Suomen nykyisten rajojen sisällä sijaitseva lahjoitusmaahovi.

-Koitsanlahden hovin tulevaisuus on turvattava. Parikkalan kunnalla on hyvää tahtoa muttei rahaa.

Maakuntayhdistys julkaisee Etelä-Karjalan vuosikirjaa. Tämän vuoden kirja ilmestyy lähiaikoina. Teemana siinä ovat vuoden 1918 tapahtumat. Vuosikirjan myynnillä yritetään kerätä pesämunaa Hovin vallat -teoksen julkaisulle.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen