Lottamuseota haaveillaan raittiustoimistoon

LAPPEENRANTA. Veteraanit toivovat, että lottamuseo voisi muuttaa isompiin tiloihin kadun toiselle puolelle. Rakennuksella on muita potentiaalisia ostajaehdokkaita.

Kirjoittaja:
Kaisa Juntunen

Etelä-Karjalan lottamuseo on avoinna parin kesän tauon jälkeen. Museo avautui tällä viikolla Lappeenrannan keskustassa.

Lappeenrannan sotaveteraanit näkisivät museon mielellään kadun toisella puolella. Veteraanit ovat esittäneet kaupungille ajatuksen, että myytävänä oleva raittiustoimisto olisi museolle hyvä paikka.

— Asiasta on käyty keskustelua. Rakennus on myynnissä, ostajia etsitään ja veteraanit voivat olla tarjoajina muiden tarjoajien joukossa, sanoo Lappeenrannan tilakeskuksen johtaja Ilpo Koponen.

Raittiustoimistosta on kiinnostunut puolenkymmentä ostajaa. Veteraaniyhdistys ei ole voinut jättää tarjousta varojen puutteessa.

— Rakennuksesta kiinnostuneita on tullut lisää viime perjantain jälkeen, jolloin tarjoukset piti jättää, Koponen kertoo.

Kaupungin realisointityöryhmä käy läpi tarjouksia ensi viikon keskiviikkona. Joukossa on varteenotettavia ostajaehdokkaita, joiden tarjous ylittää kaupungin asettaman vähittäismyyntihinnan.

 

Lottayhdistyksen aktiivit ovat tyytyväisiä, kun ovat saaneet avattua nykyisen museonsa. Yhdistys on saanut säästettyä sen verran rahaa, että pystyi palkkaamaan museoon työntekijän.

Etelä-Karjalan lottaperinne -yhdistyksen puheenjohtaja Liisa Lääperi sanoo, ettei yhdistyksellä ole sellaisia varoja, joilla voisi kilvoitella raittiustoimistosta.

Lääperi ei panisi vastaan, vaikka museo muuttaisi Lottapatsaan naapuriin raittiustoimiston taloon.

— Tietysti isommat tilat olisi hyvä idea. Olemme kuulolla, että mitä tapahtuu, Lääperi sanoo.

Nykyisen museon ylläpitoonkin menee rahaa, eikä yhdistys voi tehdä senkään osalta kaikkea mitä haluaisi. Esimerkiksi lahjoituksena saatuja lotta-asuja pitäisi pesettää, mutta ne odottavat laatikoissa, sillä yhden puvun huolto maksaa 300—400 euroa.

 

Historian opiskelija Rosa Karhu on iloinen, kun sai kesätyöpaikan lottamuseosta.

— Ensimmäiset päivät ovat kyllä olleet hiljaisia, Karhu harmittelee.

Museossa on esillä paljon valokuvia lotista. Paikallishistoria on vahvasti läsnä. Kuvissa on niin Taipalsaaren kuin Vuoksenniskan lottia.

— Heidän tehtävänsä ja tunnelmansa näkyvät hyvin kuvissa, Karhu sanoo.

Lisäksi esillä on muun muassa lottien asuja, astioita, kunniamerkkejä, kirjeitä, reppuja, radioita ja käsikirjoja.

Museo on avattu vuonna 1999. Se toimi aiemmin Kimpisessä Kantokadulla.

Museon on perustanut Etelä-Karjalan Lotta Svärd –perinnekilta, joka myös omistaa paikan.

 

Etelä-Karjalan lottamuseo Kirkkokatu 7 Lappeenranta. Avoinna ti—pe klo 10—16 ja la klo 10—14.

Kaisa Juntunen