Lukion imu lisääntyi Joutsenossa

JATKO-OPINNOT. Joutsenon lukion lakkauttaminen ei näy lukioon pyrkimisessä. Puolet peruskoulun päättävistä haki lukioon. Vuosi sitten amis oli selvästi suositumpi.

Kirjoittaja:
HEIKKI SOPANEN

Joutsenon lukion lakkauttaminen ei vähentänyt peruskoulunsa päättävien joutsenolaisten nuorten kiinnostusta lukio-opiskeluun. Päättötodistuksen saaneista tasan puolet eli 49 oppilasta haki lukioon ja 49 oppilasta ammatilliseen keskiasteen koulutukseen.

Vuosi sitten peruskoulunsa päättäneistä 110:stä joutsenolaisnuoresta 61 haki ammatilliseen koulutukseen ja 49 lukioon.

Joutsenon peruskoulun opinto-ohjaaja Tuula Tervo kertoo, että ikäluokissa on vuosittain eroja ja monet tekijät vaikuttavat nuorten hakutoiveisiin.

-Kuitenkin tänä keväänä näyttää siltä, että lukion vetovoima olisi kasvanut, Tervo sanoo.

Imatran Yhteislukioon haki Joutsenon koulusta ensisijaisesti 16 oppilasta, Kimpisen lukioon 16 oppilasta ja Lappeenrannan Lyseon lukioon 15 oppilasta. Muutama oppilas haki erikoislukioihin.

 

Tervo sanookin, että oman lukion katoaminen ei tunnu olevan oppilaille minkäänlainen ongelma.

-Ennakko-oletuksiin nähden hyvin vähän tuli kysymyksiä. Oppilaat totesivat, että Lappeenrannassa on tarjolla kaksi lukiota, ja hakivat niihin. Ja Imatra on vaihtoehto korvenkyläläisille lähinnä koulumatkan vuoksi.

Tervon mukaan nuoret ovat siinä mielessä rationaalisia, etteivät ole haikailleet oman lukion perään sen jälkeen, kun lakkautuspäätös oli tehty.

-Enemmän keskustelua käytiin edellisen ysin kanssa, kun mietittiin, säilyykö oma lukio koko lukioajan. Nyt tilanne on sama kuin ammattioppilaitokseen hakemisessa: valittiin Lappeenrannan ja Imatran välillä.

Saimaan ammattiopiston Lappeenrannan toimipisteeseen haki joutsenolaisista ensisijaisesti 34 oppilasta ja Imatran toimipisteeseen 15 oppilasta.

 

Joutsenon lukiossa opiskelunsa aloittaneet ja Lappeenrannassa tai Imatralla sen loppuun suorittavat ovat myös sopeutuneet vallitsevaan olotilaan.

Lukion opinto-ohjaaja Marja Haapavuo sanoo, että kaikki ovat päässeet haluamaansa lukioon. Lappeenrannan lyseon lukioon menee 77, Kimpiseen 16 ja Imatran Yhteislukioon 16 oppilasta.

-Kurssitarjonnan lisääntyminen on herättänyt jopa innostusta. Suurta vastarintaa saati valituksia ei ole kuulunut. Koulumatkat vähän mietityttävät, mutta kulkevathan ammattioppilaitosten opiskelijatkin.

Joutsenon lukion rehtori Tiina Laitimo on huomannut saman.

-Monet ovat innoissaan, kun on uusi paikka ja laajempi kurssivalinta. Jotkut ovat huolissaan yhteisöllisyyden katoamisesta, mutta nuoret ovat sopeutuvaisia ja osaavat katsoa eteenpäin.

 

Lukiotaustaa

Lappeenrannan valtuusto päätti joulukuussa 2013, että Joutsenon ja Lauritsalan lukiot lakkautetaan syyslukukauden 2014 alusta.

Lappeenrannassa ovat jatkossa kaupungin ylläpitäminä lyseon lukio ja Kimpisen lukio. Muita lukioita ovat IB-lukio, Itä-Suomen koulun lukio ja Steiner-koulun lukioluokat.

Joutsenon ja Lauritsalan lukioiden nykyiset oppilaat siirtyvät jäljelle jääneisiin lukioihin ja osa Imatran yhteislyseoon.

Peruskoulunsa päättävät, lukioon haluavat lappeenrantalaisnuoret hakivat yhteishaussa lukiopaikkaa kaupungin lukioista tai muista lukioista.

Tiedot lukioon pääsystä ovat selvillä 12. kesäkuuta.

354 ysiluokkalaista haki ensisijaisesti Lappeenrannan lukioihin.

57 prosenttia koko ikäluokasta haki Lappeenrannassa ensisijaisesti lukioon.

50 prosenttia koko ikäluokasta saa Lappeenrannassa lukiopaikan.

Heikki Sopanen