Nuijamaan pitäjänmuseo jatkaa paikallisvoimin

Nuijamaa. Uudet omistajat haluavat kunnostaa vanhan lainajyvästön ja jatkaa museotoimintaa.

Kirjoittaja:
Elina Kemppainen

Nuijamaan pitäjänmuseo myydään Nuijamaa-seuran ja Nuijamaan VPK:n yhteisomistukseen. Nuijamaa-seuran puheenjohtajan Kai Karhukorven mukaan yhdistysten tavoitteena on jatkaa museo- ja näyttelytoimintaa tilassa.

Neuvottelut museon esineistön omistuksesta ja tulevaisuudesta ovat kesken Etelä-Karjalan museon kanssa. Esineistöstä suuri osa on pitkäaikaislainassa Nuijamaan ja lähiseudun ihmisiltä. Karhukorpi uskoo, että esineistö saadaan pitää pitäjänmuseon käytössä.

Museon tulevat aukioloajat eivät ole vielä tiedossa.

Karhukorven mukaan yhdistykset aikovat ensin kunnostaa rakennuksen ja piha-alueen. Yläkerran kokoustila on tarkoitus saada uudelleen käyttöön, jotta siellä voitaisiin pitää esimerkiksi asukastapahtumia. Museorakennus on entinen lainajyvästö ja rakennettu vuonna 1910.

 

Lappeenrannan museotoimenjohtajan Päivi Partasen mukaan pitäjänmuseo myytiin säästösyistä. Näin museotoimen ei tarvitse maksaa siitä sisäistä vuokraa Lappeenrannan kaupungille. Joutsenon pitäjäntupa myytiin samasta syystä aiemmin keväällä yrittäjälle, ja neuvottelut Ylämaan Pätärin talomuseon myynnistä ovat kesken.

Partasen mukaan kotiseutumuseot ovat palaamassa juurilleen, koska ne ovat syntyneetkin vapaaehtoistyön ympärille. Hän uskoo, että myynti on hyvä asia Nuijamaan pitäjänmuseon tulevaisuuden kannalta.

 

Lappeenrannan tekninen lautakunta hyväksyi viime viikolla nuijamaalaisyhdistysten ostotarjouksen 500 euron kauppahinnasta. Lautakunta hyväksyi myös katon korjaukseen tarvittavien materiaalien kattamisen tilakeskuksen määrärahoista.

Nuijamaan pitäjänmuseon rakennus sijaitsee Lappeenrannan seurakuntayhtymältä vuokratulla museorakennusten korttelialueella. Maanvuokrasopimus on tarkoitus siirtää uusien omistajien nimiin kaupan yhteydessä.

 

Kotiseutumuseot ovat palaamassa juurilleen, koska ne ovat syntyneetkin vapaaehtoistyön ympärille.

Elina Kemppainen