Oikeuskiista kävi kunnan kukkarolle

Taipalsaari. Lomatonttien omistaja väänsi Konstunniemen ranta-alueen käyttöoikeuksista kunnan kanssa vuosia.

Kirjoittaja:
Jenni Hirvinen

Taipalsaaren kunta ja lomatonttien omistaja ovat käyneet kiistaa Konstunniemen ranta-alueen oikeuksista.

Ruusin Turasalon saarella sijaitsevien kahden kiinteistön omistaja vaati mantereen puolelle oikeuksia tiehen, autopaikkaan ja venevalkamaan. Taipalsaaren kunta vastusti oikeuksia hanakasti, sillä kunnan mukaan ranta-alue oli kaavoitettu yleiseen virkistyskäyttöön.

Viime viikolla kiinteistön omistajalle myönnettiin käyttöoikeudet korkeimmassa oikeudessa. Oikeus katsoi, että auton ja veneen pysäköintiin riittää pieni alue, eikä yhtenäinen rantavyöhyke pirstaloidu.

 

Oikeusprosessi käynnistyi kolmisen vuotta sitten. Kiista venevalkamasta paisui suureksi: kunta maksoi sekä omat että kiinteistön omistajan tuhansien eurojen asianajokulut.

— Asia vietiin näin pitkälle, koska saaritontit on myynyt metsäyhtiö Tornator, eikä kunta. Perusperiaate on, että myyjän tulisi osoittaa venepaikat ostajille. On selvää, että oikeuden päätöksestä tulee rasitteita ja lisäkuluja kunnalle, sanoo kunnanjohtaja Jari Willman.

Kiinteistöjen omistaja vaati oikeutta säilyttää autoa, soutuvenettä ja aurauskalustoa Konstunniemessä sekä käyttöoikeutta läheiseen olemassaolevaan tiehen.

Lain mukaan jokaiselle kiinteistölle tulee olla kulkuyhteys. Tässä tapauksessa kulkuyhteyttä haettiin vuonna 2011 syksyllä saarikiinteistöjen lohkomisen yhteydessä.

Suomen Tieyhdistyksen toimialajohtaja Elina Kasteenpohjan mukaan oikeuden päätös on järkevä.

— Kiinteistön omistaja oli venepaikan tarpeessa, sillä mitään venepaikkaa ei ollut hänelle osoitettu. Jokainen ymmärtää, ettei saareen pääse muuten kuin veneellä.

Saaren lomakäytön vuoksi oli tärkeää luoda kulkuyhteys mantereelta saareen. Lisäksi oikeuden mukaan kyse oli venepaikan myöntämisestä asemakaavan mukaiselle valkama-alueelle, joten alkuperäisen kaavan toteutus ei kärsi.

 

Taipalsaaren kunta tarjoutui kiistan eri vaiheissa vuokraamaan kiinteistön omistajalle laituripaikkoja Saimaanharjun, Kuivaketveleen ja kirkonkylän venelaitureilta. Laitureista lähin sijaitsee kahden ja puolen kilometrin päässä kiistakiinteistöistä.

— En tiedä, miksei Konstun uimarannassa sijaitsevaa maapaikkaa tarjottu. Se olisi ollut lähempänä kuin muut, Willman hämmästelee.

Korkein oikeus katsoi kunnan vastustaneen käyttöoikeuksien myöntämistä siksi, että se pelkäsi muidenkin lomakiinteistöjen omistajien alkavan vaatia oikeuksia mantereelle.

 

Maaoikeus oli aiemmin todennut, ettei kunnalla ollut yleisesti ollut tapana vuokrata venepaikkoja Konstunniemestä. Oikeuden päätöksen mukaan kunta oli ilmoittanut, ettei sillä ollut taloudellista mahdollisuutta kunnostaa aluetta kaavan mukaiseen venevalkamakäyttöön.

Willmanin mukaan alueen varalle kuitenkin on suunnitelmia.

— Kunnan on tarkoitus kaavoittaa aluetta asumiskäyttöön. Siellä tullaan järjestämään kaavoituksen ideakilpailu.

Jenni Hirvinen