Paraati täytti Lappeenrannan

Lappeenranta. Puolustusvoimain lippujuhlapäivän paraati kaikkine tapahtumineen keräsi runsaasti yleisöä. Nähtävää oli paljon.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen

Lappeenranta oli lämmin isäntä puolustusvoimain lippujuhlapäivän valtakunnalliselle paraatille. Lämpötila kohosi keskiviikkona hellelukemiin jo ennen kello 12 alkanutta katselmusta.

Lämpöä oli aistittavissa muutenkin. Lippujuhlapäivän tapahtumat oheisohjelmineen olivat vähintään odotetunlainen yleisömenestys. Järjestäjien pyrkimys monipuolisen ja yleisöystävällisen ohjelman järjestämisestä sai eteläkarjalaisilta vastakaikua.

Valtakadulla järjestetyssä ohimarssissa nähtiin edustava otos puolustusvoimien kaluston parhaista paloista. Paraatikatselmuksessa puhunut puolustusvoimien operaatiopäällikkö, kenraaliluutnantti Mika Peltonen muistutti, että puutteet eivät paraatissa marssi, vaikka niitäkin on paljon.

Peltonen uskoo ja toivoo, että tulevaisuudessakin puolustusvoimille annetaan mahdollisuus ylläpitää riittävää puolustuskykyä, jota on vuosikymmenien ajan rakennettu.

—Ukrainan tapahtumat todistavat meille, että varautumisemme on ollut perusteltua. Pahin tilannekehitys ei onneksi näytä todennäköiseltä. Olisi kuitenkin virhe vähätellä tapahtunutta.

Laadukas ja lujaan tahtoon perustuva koulutus ei Peltosen mukaan takaa riittävää suorituskykyä, jos ei ole laadukasta varustusta. Kaiken on oltava uskottavaa.

—Itsenäisyyden lunastaneet veteraanit melkeinpä vain tahdon voimalla tekivät mahdottomasta mahdollisen. Ihmeen, jonka toistumisen varaan ei pidä kuitenkaan laskea, Peltonen sanoi.

Paraatikatselmusta seuraamassa ja ohimarssia vastaanottamassa oli  myös ainoa elossa oleva Mannerheim-ristin ritari, lappeenrantalainen Tuomas Gerdt.

Lappeenrannan kadut selvisivät panssarivaunujen ohimarssista enemmittä vaurioitta. Vastaava tiemestari Matti Himmi seurasi ohimarssia Valtakadulla. Hän pani merkille, että panssarivaunut ajoivat urien välisiä harjanteita pitkin, mikä auttoi asiaa.

Näkyviä vaurioita Himmi ei kadulla havainnut. Yksittäisiä kiviä on voinut asfaltista irrota.

 

 

Paraatin lämmössä useita pyörtymisiä

 

Lappeenrannan erinomainen paraatisää näytti myös varjopuolensa. Helteen aiheuttama nestehukka johti useisiin pyörtymisiin niin yleisön kuin ohimarssijoidenkin joukossa.

Eksoten ensihoidon ylilääkärin Heimo Niemelän tiedossa oli seitsemän pyörtymistä, mutta tapauksia on voinut olla enemmänkin.

Eksoten ensihoidon kenttäjohtaja Tommi Ulmanen kertoo, että paraatipäivään varauduttiin etukäteen.

Päivää varten perustettiin eri viranomaisten yhteinen johtokeskus. Paraatia varten varattiin lääkäriyksikkö ja ensihoitoyksikkö. Lisäksi puolustusvoimilla oli ambulansseja.

Suurin osa pyörtyneistä ja sairastuneista hoidettiin paikan päällä, mutta osa vietiin sairaalaan. Mitään vakavaa ei päivän aikana sattunut. Ensihoidon muu päivittäinen toiminta hoidettiin normaalisti.

— Ennakkoon suunniteltu valmius riitti, eikä mikään tullut yllätyksenä, Ulmanen sanoo.

Ilpo Leskinen