Laskelmat on tehnyt Lappeenrannan Teatterikiinteistö Oy, jonka mukaan teatterin riisuttu versio saadaan syntymään alkuperäisellä 21 miljoonan euron budjetilla. Sen yli ryöpsähtäneitä kuluja teatteriyhtiö on pannut kuriin monenlaisella suunnitelmien karsinnalla.
Kaupunginhallitus ottaa karsintoihin kantaa maanantaina.
Pienen näyttämön ”jättäminen runkourakan jälkeisille raakapinnoille” tuo laskemien mukaan 1,1 miljoonan säästöt. Teatteriyhtiön mukaan pieni näyttämö voidaan rakentaa myöhemmin, mikä tosin aiheuttaa lisäkuluja.
Vaihtoehtoisesti pieni näyttämö voidaan toteuttaa muun teatterinteon yhteydessä vaatimattomampana versiona. Yhtiö teettää siitä suunnitelman, mistä pyydetään tarjoukset.
Halvempia ratkaisuja on haettu myös muun muassa suuren näyttämön tekniikkaan ja koko teatterin materiaaleihin ja kalusteisiin lamppuja myöten. Yleisö ei pääse nauttimaan lämpiön sohviosta tai hirsipenkeistä, koska niitä ei lämpiöön tule.
1,5 miljoonan euron karsintojen lisäksi säästöä puristetaan lavastamon rakentamisesta. Siihen varataan Teatterikiinteistö Oy:n mukaan vain 100?000 euroa aiemmin päätetyn 809?000 euron sijaan.
Kaupunginvaltuuston määräämään 21 miljoonan euron kulukattoon teatteriyhtiö esittää 767?000 euron indeksikorotusta, mikä yhtiön mukaan voidaan ottaa lisä- ja muutostyövaraukseksi.
Yhtiö myös muistuttaa, että teatterin rahoitukseen tulee lisää rahaa nykyisen teatterin tontin myynnistä. Tavoite on saada siitä ainakin 1,75 miljoonaa euroa.
Uusi kaupunginteatteri tulee kauppakeskus Ison Kristiinan laajennusosaan, jota rakennetaan parasta aikaa.
Kaupunginteatterin johto toivoo lausunnossaan, ettei uutta teatterirakennusta pilattaisi viime hetken hätäratkaisuilla.
Pienestä näyttämöstä tinkiminen vähentää lausunnon mukaan teatterin tuloja, jos kohta menojakin. Teatterin henkilöresurssin se jättää vajaakäyttöön.
– On tärkeää, että teatterissa on alusta asti edes yksi näyttämö, joka toimii edes likimain suunnitellulla tavalla, teatterin johto toteaa.
Henkilökuntalämpiön muuttamista toimistotiloiksi se pitää mahdottomana ajatuksena.
Kaupunginteatterin pääsuunnittelija Samuli Woolston muistuttaa muun muassa, että yleisölämpiön laatutason heikennys vaikuttaa suoraan katsojien mielikuviin teatterista.
– Perinteisestihän teatterissa on panostettu juuri lämpiön arvokkuuteen, kunnianosoituksena katsojille.
Leena Sallinen