Rautatie palaa Pulsan asemalle

Lappeenranta. Rata-ryhmä tekee kesäteatteria tyhjillään olevaan tilaan. Muuta toimintaa Pulsaan ei ole tiedossa

Kirjoittaja:
Petteri Värtö

Pulsan historiallinen asemamiljöö elävöityy keskikesäksi. Taidekoulu Estradin teatterinlinjan opettajan Aapo Stavénin perustama Rata-ryhmä tuottaa asemalle kesäteatterinäytelmän.

Näytelmäksi on valittu Juhani Ahon klassikko Rautatie, joka on aiemmasta tuttu teksti Pulsassa. Televisioteatterin palkittua tv-elokuvaa Rautatie (1973) kuvattiin aikoinaan myös asemalla.

 

Rata-ryhmää Stavén kuvaa puoliammatilliseksi. Ryhmään kuuluu teatteri-ilmaisun ohjaajaksi valmistuneen Stavénin ohella opiskelukaveri Kokkolasta ja pitkän linjan teatteriharrastajia.

Stavén on dramatisoinut Rautatien neljälle näyttelijälle. Mattia esittää Ari Väänänen ja Liisaa Aila Nikunen. Heidi Haiko ja toistaiseksi valitsematta oleva näytteli-

jä tekevät useita muita rooleja.

Estradin ohella isompi teatteriyleisö muistanee Stavénin Linnoituksesta. Rata-ryhmän ohjaaja on näytellyt kaupunginteatterin kesäteatteriin tuottamissa näytelmissä Votkaturistit ja Nummisuutarit.

 

Rautatien harjoitukset käynnistyvät täydellä teholla juhannuksen jälkeen. Ensi-illan on tarkoitus olla 11. heinäkuuta ja esityksiä sen jälkeen kymmenkunta, todennäköisesti viikonloppuisin.

Helposti liikuteltavaksi tehtävää Rautatietä on myös tarkoitus kierrättää lähialueilla. Stavénin mukaan alustavia neuvotteluja näytelmän esittämisestä Etelä-Karjalan muissa kunnissa on jo käyty.

 

Stavén pitää Pulsan asemaa oikeana miljöönä Rautatie-näytelmälle. Aseman syrjäinen sijainti ei pelota ohjaajaa, jonka mukaan toiminta tekee paikalle hyvää ja pitää sen ihmisten mielissä.

Muuta toimintaa asemalle ei ole tulossa. Pulsan hoitokotiyhdistyksen puheenjohtaja Heikki Svinhufvud sanoo, että asema on tarkoitus myydä, mutta kiinnostuneita ostajia ei ole ilmoittautunut.

Petteri Värtö