”Reissuihin liittyi kassaluukulta saatu limonadi”

Petteri Värtö

Kirjoittaja:
Leni Kuukka kävi Alakylässä sijainneessa Saimaan saunassa 1960-luvun alkuvuosina. Lenin perhe asui tuolloin Juvakankadulla Peltolassa ja matka saunaan nykyiselle Untamonkadulle oli mukavan lyhyt.

— Siihen aikaan meillä ei ollut kotona omaa saunaa eikä muita peseytymismahdollisuuksia. Saunamatka kuljettiin kävelemällä talvipakkasellakin. Märkä tukka jäätyi matkalla, ja sitä oli kiva imeskellä palatessa.

Leni perheineen saunoi kerran viikossa, lauantaisin illansuussa. Vanhemmat olivat kauppiaita, ja saunareissu koitti, kun kauppa oli pantu siltä viikolta kiinni. Saunan saunottajien palveluita Leni ei tarvinnut.

— Saimaan saunassa oli erikseen miesten ja naisten puolet. Isä ja veli kävivät miesten puolella, äiti, minä ja sisareni naisten puolella. Itse muistan itseni pesseen. Löylypuoli tuntui aika pelottavalta paikalta.

Jännitystä pienelle tytölle aiheuttivat löylyhuoneen iso ja musta kiuas sekä pitkät lauteet. Pesuhuone oli iso ja kaikuva ja täynnä höyryä. Saunassa oli silti kivaa ja lapsen näkökulmasta lähtö oli palkitsevakin.

— Saunaan lähti mielellään, kun reissuihin liittyi aina kassaluukulta saatavana ollut limonadi, sitruunasooda. Luokkakaverini vanhemmat työskentelivät lisäksi saunassa, joten siellä tapasi aina tuttuja ihmisiä.

Petteri Värtö