Tanssibändi päihittää kokoukset

Lappeenranta. Rautjärven entinen kunnanjohtaja Hannu Räihä esiintyy Trio H-hetken kanssa tiistaina Lappeenrannassa.

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto

Hannu Räihällä on tiistaina lyhyt matka keikalle. Miehen tarvitsee vain astua kotitalon ovesta ulos ja ylittää tie ollakseen Lappeenrannan Satamatorilla, jonka lavalla Trio H-hetki pitää kesäkonsertin. Räihä on tanssiyhtyeen laulaja ja kitaristi.

Vielä vajaa kymmenen vuotta sitten kitaristin harteita painoi erilainen vastuu. Räihä jäi vuonna 2006 eläkkeelle Rautjärven kunnanjohtajan virasta, jota hoiti neljännesvuosisadan.

Räihä ei ole ikävöinyt kunnallisbyrokratiaa.

— 1980-luku oli hyvää aikaa, kehitettiin kouluja ja terveyspalveluita. 90-luvun lama kuitenkin muutti kaiken.

Uransa viimeisinä vuosina Räihää jurppi jo aika usein.

— Valtio alkoi teettää kunnilla joutavanpäiväistä suunnittelua, josta ei ollut mitään hyötyä. Tehtiin tyhjänpäiväistä työtä valtiolle sen sijaan, että olisi palveltu kuntalaisia. Sellaista se on käsittääkseni aika paljon nykyisinkin.

 

Räihä ei kuitenkaan puhu asiasta otsasuoni sykkien. Hän on varsin tyytyväinen mies. Kolme vuotta sitten Räihä muutti vaimonsa kanssa Simpeleeltä Lappeenrannan satamaan, jossa on viihtynyt erinomaisesti.

— Joka aamu teen tässä Kaupunginlahdella lenkin. Nuorempana tuli juostua kaikenlaista pitkää matkaa.

Auton nokka kääntyy yhä usein kohti Simpelettä. Asuuhan siellä esimerkiksi tytär perheineen, johon kuuluu neljä vilkasta poikaa. Myös Räihien kesämökki sijaitsee vanhan kodin lähellä, vaikkakin Ruokolahden puolella.

 

Musiikki tarjosi jo kunnanjohtaja-aikoina hyvää vastapainoa virkamiehen elämään.

— Välillä tehtiin jopa kolme keikkaa viikossa. Kun tulee keikalta aamuyöllä kotiin, alkaa tehdä tiukkaa herätä kahdeksaksi töihin, Räihä muistelee.

Hannu tarttui kitaraan ensi kertaa kouluaikoina, mutta sen jälkeen kului aikaa, ennen kuin soittaminen alkoi uudestaan.

— Joskus 80-luvun loppupuolella ajattelin, että nyt olen niin vanha, että saan omilla rahoillani ostaa sähkökitaran ja vahvistimen.

Soittokaveriksi löytyi paikallinen suntio Reijo Sinkkonen. Duo hetti kymmeniä keikkoja esittäen lastenlauluja. Pian Räihä oli mukana myös muissa kokoonpanoissa, kuten Walhalla-orkesterissa.

— Se oli oikeastaan sellainen tiimi. Simpeleellä monet olivat vuorotyössä, joten katsottiin työvuorojen mukaan, kuka lähtee keikalle, Räihä naurahtaa.

 

Trio H-hetkeen kuuluvat Räihän lisäksi Kimmo Viinanen ja Kari Leskinen.

— Kimmo on sellainen hanurivirtuoosi. Kari taas on ammattimuusikko, joka on soittanut muun muassa Kake Randelinin bändissä.

Keikoillaan H-hetki haluaa tarjota tanssijoille mahdollisimman monipuolisen setin.

— Kaikki tanssittavat rytmit, koko arsenaali tangosta jenkkaan. Musiikkiin pitää saada sellainen syke, että sitä on helppo tanssia.

 

Trio H-hetki Lappeenrannan Satamatorin lavalla ti 17.6. klo 18.

 

Hannu Räihä

Syntynyt marraskuussa 1947 Lapinlahdella.

Hallintotieteiden maisteri Tampereen yliopistosta.

Pitkäaikainen Rautjärven kunnanjohtaja, jäi eläkkeelle 2006.

Perheeseen kuuluvat vaimo, kolme lasta ja kuusi lastenlasta.

Trio H-hetken laulaja ja kitaristi.

Riina Nokso-Koivisto