Kuntaliitto: Jarva ei ollut esteellinen

Lappeenranta. Kaupunki pyysi Kuntaliitosta lausunnon apulaiskaupunginjohtajan tehtävien jaon päätöksenteosta.

Kirjoittaja:
TIMO LAITAKARI

Kuntaliiton lausunnon mukaan Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva ei ollut esteellinen valmistellessaan apulaiskaupunginjohtajan tehtävien jakoa.

Lappeenrannan kaupunki pyysi Kuntaliitolta lausuntoa asiassa sen jälkeen, kun Etelä-Saimaa juhannuksen alla uutisoi Jarvan mahdollisesta esteellisyydestä. Uutisessa hallinto-oikeuden professori Raija Huhtanen tulkitsi Jarvan esteelliseksi. Huhtasen mukaan Jarva ei olisi saanut osallistua Korkiakosken tehtävien jakoa käsitelleen asian valmisteluun, koska se koski myös hänen omia tehtäviään ja hän voisi siitä saada etua.

 

Kuntaliitto katsoo lausunnossaan, että tämänkaltaisten tehtävien järjestelyissä ei voi olettaa, että kaupunginjohtaja saisi erityistä hyötyä tai haittaa itselleen. Kuntaliitto ei pidä tarkoituksenmukaisena, että kaupunginjohtajaa alempi viranhaltija valmistelisi esimiestensä tehtävänkuvia.

Kuntaliiton mukaan esteellisyys ei automaattisesti synny tilanteessa, jossa asia koskee myös viranhaltijaa itseään. Samalla se korostaa, että esteellisyysasiat ovat tulkinnanvaraisia ja ne tulee ratkaista tapauskohtaisesti.

Jarva valmisteli apulaiskaupunginjohtaja Kari Korkiakosken tehtävien jakamista eri viranhaltijoille, koska tämä jää lokakuun jälkeen eläkkeelle, eikä tehtävää enää täytetä. Valmistelun aikana oli esillä, että uusia tehtäviä saaville virkamiehille maksettaisiin jatkossa myös korkeampaa palkkaa.

 

Kaupunginhallitus päätti tehtävien jakamisesta kuudelle nykyiselle viranhaltijalle, joista yksi on Jarva. Kaupunginjohtaja jääväsi itsensä asian käsittelyn ajaksi kaupunginhallituksen kokouksissa. Myöhemmin hallinto- ja henkilöstöjaosto päätti, että vain yhden lisätöitä saavan virkamiehen palkkaa nostetaan.

Asiasta nousseen keskustelun jälkeen valmistelukäytäntöä kuitenkin muutettiin: hallinto- ja henkilöstöjaostossa asian valmisteli jaostoa johtava luottamusmies.

Timo Laitakari