Otsakorven säätiö on oikea mesenaatti

Lappeenranta. Mari Kurkan hoitaa Lappeenrannassa kolmea säätiötä. Niistä suurin jakaa vuodessa noin miljoona euroa apurahoja ammattikoulutukseen ja tukee yrittäjyyttä.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen

Viipurin Tuberkuloosisäätiö tuli äskettäin Etelä-Karjalassa julkisuuteen merkittävällä lahjoituksella. Säätiö maksaa puolet Etelä-Karjalan keskussairaalan historian ensimmäisestä professuurista viiden vuoden aikana.

-50 000 euroa vuodessa, kertoo säätiön asiamies Mari Kurkan ja esittelee tämän mesenaatin:

-Säätiö on Viipurista lähtöisin ja vaikuttanut Etelä-Karjalassa jo kauan. Se on pääasiassa jakanut apurahoja lääketieteen tutkimukseen, jolla on jokin yhteys maakuntaan.

Kurkanin mukaan apurahojen yhteissumma on ollut vuosittain 20 000 euron luokkaa.

-Keskussairaalan professuurin tukeminen on Viipurin Tuberkuloosisäätiölle iso panostus, hän sanoo.

 

Mari Kurkan pyörittelee päätyökseen paljon isompia Viipuri-lähtöisiä säätiövaroja. Hän on William ja Ester Otsakorven Säätiön toiminnanjohtaja.

Otsakorven säätiö on tänä vuonna jakanut lähemmäs 600 000 euroa apurahoja, keväällä noin 100 000 euroa ja pari viikkoa sitten 472 396 euroa. Joulukuussa tulee hakijoille jakoon toinen noin puolen miljoonan euron apurahapotti.

Rahat menevät Etelä- ja Pohjois-Karjalan ja Kymenlaakson ammatillisen opetuksen tukemiseen.

-Tuki pyritään jakamaan jokseenkin tasapuolisesti näihin maakuntiin, Kurkan kertoo.

 

Valtaosa apurahoista jaetaan ammattikorkeakoulujen ja ammatillisten oppilaitosten opiskelijoille ulkomaiseen työharjoitteluun tai opiskeluun. Apurahan saajia on pitkä lista. Yleisin apuraha on Kurkanin mukaan 1 200-1 300 euron luokkaa.

Oppilaitosten yrittäjyyttä kehittäviin hankkeisiin jaettiin 70 000 euroa. Saimaan ammattikorkeakoulu sai niistä 30 000 euroa.

Lisäksi säätiön hallitus myönsi Saimaan ja Etelä-Kymenlaakson ammattiopistoille yrittäjyyteen liittyvän lahjoitusviran, jota säätiö tukee 50 000 eurolla vuodessa neljän vuoden ajan.

-Lahjoitusvirkoja säätiöllä on vanhastaankin. Koko ajan niitä on pyörimässä, Kurkan kertoo.

 

Yrittäjyys on ollut kaiken aikaa Otsakorven säätiön tukikohde ammattikoulutuksen ohella. Säätiö myöntää yrittäjille halpakorkoisia lainoja ja palkintoja.

-Yrittäjyyspuolta hoidettiin aiemmin säätiön Helsingin toimistosta, minä hoidin koulutuspuolta kotona Luumäellä, Kurkan kertoo.

Vuodesta 2011 Otsakorven säätiön toimisto on ollut Lappeenrannassa. Samoissa tiloissa toimii Lemillä perustettu Raija ja Ossi Tuuliaisen Säätiö, jonka toiminnanjohtaja on Risto Kiljunen.

Mari Kurkanilla on hoidettavana kolmas säätiö kotipuolesta Luumäeltä. Se on viime vuonna 25 000 euron peruspääomalla perustettu Kotkaniemi-säätiö, joka tukee presidentti P.E. Svinhufvudin kotimuseon toimintaa.

 

Säätiö syntyi liiketoiminnasta Viipurissa

William ja Ester Otsakorven säätiö syntyi omaisuudesta, jonka William Otsakorpi (1870-1927) loi Viipurissa menestyneillä liiketoimillaan.

Hän oli Viipurissa myös merkittävä yhteiskunnallinen vaikuttaja.

Rouva Ester Otsakorpi (1877-1938) perusti yleishyödyllisen säätiön oman ja edesmenneen puolisonsa tahdon mukaisesti vuonna 1928.

Säätiö on pysynyt vauraana sijoitustensa ansiosta.

Se tukee ammatillista koulutusta sekä maanviljelijöiden ja yrittäjien toimintaa Etelä- ja Pohjois-Karjalassa ja Kymenlaaksossa.

Säätiöltä voi hakea yritys- ja opintolainoja sekä erilaisia apurahoja.

Leena Sallinen