Ranka kohoaa valituksesta huolimatta

Lappeenranta. Rakennustarkastaja myönsi aloitusluvan Pallonlahden hallille. Outotec voisi viedä toimintojaan muuten muualle.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju

Konepajayhtiö Outotec rakentaa täyttä häkää 15 metriä korkeaa testaushalliaan Pallonlahden rantaan. Rakennusluvasta on tehty valitus, mutta kaupungin rakennustarkastaja Päivi Salminen on myöntänyt rakentamiselle aloitusoikeuden 50 000 euron vakuutta vastaan.

Hallinto-oikeus arvioi valituksen  ratkeavan vasta ensi vuoden puolella. Halli valmistuu suunnitelman mukaan ensi kesänä. Jos oikeus päätyykin valittajan kannalle, täytyy rakennus ilmeisesti purkaa.

-Tuolla 50 000 euron vakuussummalla kaupunki sitten saattaa aluetta ennalleen, selvittää kaupungin tekninen johtaja Jussi Salo.

 

Outotecin paikallisjohtaja Pekka Ruutu vahvistaa, että Outotec rakentaa hallia riskillä. Hallin kustannusarviota Ruutu ei paljasta.

-Valituksesta huolimatta olemme etsineet keinoja päästä eteenpäin. Olemme edenneet ohjeistuksen ja lain mukaan.

Valittaja pitää vuodelta 1969 olevaa kaavaa vanhentuneena ja hallia liian massiivisena rantarakentamisena. Rakennuslautakunta ja Outotec puolestaan pitävät valitusta aiheettomana ja katsovat, ettei valittajalla ole valitusoikeutta.

Hallihanke on edennyt kaikin puolin etukenossa. Rakennustarkastaja oli antanut luvan maatöihin ennen varsinaista rakennuslupaa. Rannalta oli kaadettu puut ja möyhitty maat ennen lupakäsittelyä. Nyt taas hallin rakentaminen ei voi odottaa valituksen käsittelyä.

 

Outotec on perustellut aloituslupahakemuksessaan hallin rakentamista nopeasti myös toimintojen mahdollisella siirtämisellä muualle.

Tekninen johtaja Jussi Salo korostaa, että rakennuslupaan liittyvä harkinta voi perustua ainoastaan lakiin. Tarkoituksenmukaisuusharkinta ei saa vaikuttaa päätöksiin. Salo kertoo, että hän on törmännyt uhkailuun siirtymisestä muualle tonttien jaossa, ei rakennusluvissa.

Paikallisjohtaja Pekka Ruutu korostaa, että rakentamisprojekti on Outotecille liiketoiminnallisesti erittäin tärkeä.

-Kyse on siitä, eteneekö hanke Lappeenrannassa vai eteneekö se jossain muualla. Outotec voisi tehdä tämmöisen investoinnin toimipisteisiin ympäri maailmaa ja Suomessa vaikka Porin tutkimuskeskukseen tai pääkonttoriin Espoossa.

Ruutu huomauttaa, että Lappeenrannassa on edelleen voimakas osaamiskeskus, joka keskittyy suodatusteknologiaan.

-Jotta testaushalli saadaan Lappeenrantaan, sen pitää edetä suunnitellussa aikataulussa. Kyse on siitä, missä toimintaa kehitetään. Rakenteilla oleva teknologiakeskus varmistaa tulevaisuuden työpaikat.

Rakennustarkastaja Päivi Salminen ei ollut tavoitettavissa lomaltaan.

Anne Kotiharju