Uutisen takaa. Intialaiset haluavat koko Holiday Clubin

Mahindra aikoo ostaa koko Holiday Clubin vuoteen 2016 mennessä. Hinnaksi on sovittu noin 70 miljoonaa euroa. Mahindra H&R haluaa kasvaa Aasiasta Eurooppaan.

Kirjoittaja:
TIMO LAITAKARI

@esaimaa.fi, Twitter: @TimoLaitakari

Holiday Clubin toimitusjohtaja Vesa Tengman puhui jo viisitoista vuotta sitten yhtiönsä viemisestä pörssiin (Talouselämä 21/1999). Nyt näyttää, että suunnitelma vihdoin toteutuu, mutta mutkan kautta: yhtiö on päätymässä kahden vuoden sisällä osaksi intialaista pörssilistattua Mahindra Holiday & Resortsia.

Holiday Club Resorts Oy (HCR) tunnetaan Etelä-Karjalassa Rauhan kylpylähotellista ja loma-alueesta. Pari viikkoa sitten yhtiö kertoi uudesta sijoittajasta. Intialainen lomaosakeyhtiö tuli HCR:n vähemmistöomistajaksi vajaan 19 prosentin siivulla.

Sijoituksen arvoa, kauppasummaa tai muitakaan yksityiskohtia ei kerrottu. Kiitos Intian talouslehdistön, nekin ovat nyt tiedossa. Business Standard -lehden mukaan Mahindra Holiday & Resorts maksoi 19 prosentistaan 13 miljoonaa euroa. Kymmenen miljoonaa euroa menee HCR:n vanhoille omistajille ja kolmella miljoonalla kasvatetaan osakepääomaa.

Suomalaisessa tiedotteessa kerrottiin hienovaraisesti, että Mahindralla on tulevaisuudessa mahdollisuus laajentaa omistustaan. Intian lehdistö kertoo suoremmin: Mahindran aikomuksena on ostaa kahden vuoden kuluessa koko yhtiö. Kauppahintakin on sovittu, se on noin 70 miljoonaa euroa.

– Meillä on oikeus hankkia sata prosenttia Holiday Clubista, mutta haluamme, että yhtiön johdolle jää vielä kymmenen prosenttia yhtiöstä, Mahindra Holiday & Resortsin hallituksen puheenjohtaja Arun Nanda lausuu The Times of India -lehdelle.

Kauppaneuvos Tengman myöntää median tiedot oikeiksi. Silti hän toppuuttelee ja pitää puheita koko yhtiön myynnistä ennenaikaisina.

 

Holiday Club on Suomen johtavia matkailualan yhtiöitä, ja se pyörittää muun muassa Sotkamon Katinkultaa ja Kuusamon Tropiikkia. Lomaosakkeita sillä on esimerkiksi Levillä, Pyhällä, Himoksella, Rukalla ja Tahkolla.

Yhtiö kertoo olevansa Euroopan johtava viikko-osakeyritys. Silti yhtiön bisnes on pääosin Suomessa. Tilinpäätöstietojen mukaan vain noin 15 prosenttia yhtiön liikevaihdosta tulee Espanjasta ja Ruotsista.

Äkkiseltään tieto intialaisomistajasta maistuu oudolta, eikä suomalainen matkailubisnes ole juuri kiinnostanut ulkomaalaisia. Matkailun professori Antti Haahti Lapin yliopistosta kuitenkin muistuttaa, että globaalissa markkinataloudessa tällaiset kaupat ovat odotettuja. Pitkään jatkunut talouden alavire on tehnyt Suomesta houkuttelevan ostokohteen, kun hintapyynnöt ovat laskeneet.

Ja jos menneitä muistellaan, niin vielä kuusi vuotta sitten HCR:n omisti brittiläinen kiinteistösijoittaja.

Entä liittyykö kauppaan uhkia? Ainakaan Haahti ei niitä osaa nimetä. Vaikka kansainväliset tietotekniikkayhtiöt siirtävätkin työpaikkoja Suomesta ulkomaille, matkailualalla sama ei hevin onnistu. Kuten Vesa Tengman sanoi Rauhan kylpylästä (ES 24.7.): ”Näitä työpaikkoja ei viedä Intiaan tai Kiinaan.”

 

Professori näkee kansainvälisessä yrityskaupassa kaksi selvää etua, joista tärkein on raha. Ulkomainen omistaja tuo Suomeen pääomia ja vanhat omistajat saavat sijoituksistaan rahaa.

Toinen tärkeä asia on osaaminen, ja sitä liikkuu kaupassa kumpaankin suuntaan. Mahindra on miljardin asukkaan Intiassa merkittävä toimija, jolla on 41 lomakeskusta pääosin Intiassa, mutta myös Itävallassa, Dubaissa, Thaimaassa ja Malesiassa.

Mahindra perustelee HCR:n ostoa halulla laajentua Eurooppaan, jossa HCR toimii sille sillanpääasemana.

Lisäksi Mahindra hyötyy HCR:n verkostosta ja päinvastoin. Yhdistymisen jälkeen Mahindra olisi Yhdysvaltain ulkopuolella maailman suurin alallaan.

 

70 miljoonan euron hinta suuresta kylpylä- ja lomaosakefirmasta tuntuu äkkiseltään pieneltä. HCR on viime vuosina kasvanut nopeasti 120 miljoonan myyntiä tekeväksi yhtiöksi, jolla on hyvä verkosto ja jonka liiketoiminta on kannattavaa. Se on myös pystynyt maksamaan omistajilleen koko ajan vähintään kohtuullista osinkoa.

Hinnassa näkyy se, että yhtiö on isojen investointien jäljiltä varsin velkainen. Kannattaa myös muistaa, että moni iso kiinteistö jää kaupan ulkopuolelle: esimerkiksi Rauhan kylpylähotellissa HCR toimii eläkevakuutusyhtiö Varman vuokralaisena.

Viime vuosina HCR:n Tengman on saanut tehdä paljon työtä rahoittajien etsimisessä. Ehkä se työ jatkossa helpottuu. Mahindra H&R ei ole suuryritys, mutta se on osa valtavaa 180?000 ihmistä työllistävä Mahindra & Mahindra -monialakonsernia.

 

FAKTA: HCR:n omistajat

Tilanne ennen Mahindran tuloa

Mangaki SA  23 % (Luxemburgissa toimiva ns. veroparatiisiyhtiö, jonka omistaa joukko suomalaissijoittajia, mm. Sammon konsernijohtaja Kari Stadigh ja Ehrnroothien suku) Varma 14 % Suomen Teollisuussijoitus 12 % (valtion pääomasijoitusyhtiö) Rausanne Oy 10 % (Liikemies Rauno Puolimatkan sijoitusyhtiö) Ilmarinen 7 % Fennia-konserni 5 % Procurator-Holding Oy 3 % (Pöyryn perheen sijoitusyhtiö) Yhtiön johto ja muut 26 %

Timo Laitakari