Hallin hinta nousi 3 miljoonaan

Lappeenranta. Velkainen kaupunkiyhtiö Yritystila saa kaupungin takauksen lainalle. Schenkerin siirto Ikean alta maksaa kaupunkikonsernille 4,15 miljoonaa euroa.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju

Logistiikkayhtiö DB Schenkerille Pajarilaan valmistuvat uudet tilat maksavatkin kahden miljoonan euron sijaan kolme miljoonaa. Tiloja rakennuttaa kaupunkiyhtiö Lappeenrannan Yritystila. Yhtiön toimitusjohtajan Timo Hämäläisen mukaan ensimmäiset arviot hinnasta kesällä annettiin vajavaisin tiedoin.

-Silloin alkuvaiheessa ei oltu määritelty niin tarkkaan terminaalin kokoa. Hanke hieman laajentui, ja sitä tehdään tosi tiukalla aikataululla.

Terminaalin urakkahinta on 2,67 miljoonaa euroa. Rakennuttajakulut mukaan lukien hinta on noin kolme miljoonaa kesällä ilmoitetun kahden miljoonan sijaan. Hallin rakentaa Jatke Oy.

Noin 2 000 neliön terminaali toimistotiloineen sekä 550 neliön kevytrakenteinen halli valmistuvat joulukuussa. Kaupunki saa purettua vanhan terminaalin Ikean ja Ikanon alta maaliskuun alkuun mennessä.

 

Schenker-manööveri maksaa kaupunkikonsernille 4,15 miljoonaa euroa. Kaupunki lunasti Kaakon Terminaalilta Schenkerin käytössä olleen rakennuksen ja tontin vuokraoikeuksineen 1,15 miljoonalla eurolla.

1,15 miljoonaa on osa kaupungin laskemaa 10,2 miljoonan euron summaa, joka syntyy Ikean ja Ikanon tonttiin liittyvistä kustannuksista. Ikea ja Ikano maksavat suunnilleen tuon hinnan tontista, jos ne päättävät tulla Mustolaan.

Sen sijaan Yritystilan rakennuttaman uuden Schenkerin logistiikkakeskuksen kustannuksia ei ole laskettu tonttikuluihin.

Timo Hämäläinen selvittää, että Schenker tulee Yritystilan vuokralaiseksi.

-Hanke on tullut meille omistajaohjauksen kautta. Kaupunki on määritellyt takaisinmaksuajan ja muut. Schenker, iso kansainvälinen toimija, tuskin luopuu Suomesta. Käsittääkseni tässä ei ole juurikaan taloudellista riskiä.

 

Hämäläisen mukaan Yritystila ei yleensä toteuta paikallisten kanssa kilpailevia hankkeita.

-Periaate on, että jos löytyy paikallinen toimija, me emme kisaa heidän kanssaan.

Nyt kuitenkin tilanne oli poikkeuksellinen, kun Ikean tontti piti saada raivattua tyhjäksi.

Schenker Oy:n toimitusjohtaja Jouni Sopula sanoo, että yhtiö jatkaa toimintaansa uusissa tiloissa samassa laajuudessa kuin nykyisinkin. Kasvutavoitteita toki on ja ne liittyvät Venäjään.

-Venäjän kortti on ollut esillä, mutta juuri nyt se on ongelmallinen. Meillä on Lappeenrannassa erikoisyksikkö, joka hoitaa näitä Venäjä-toimintoja.

Sopula toteaa, että Schenker on myös yksi Ikean kuljettajista.

-Ikea on niin iso kansainvälinen yhtiö, että siitä riittää töitä monelle taholle, myös meille.

Schenkerin terminaali työllistää noin 40 ihmistä. Nykyinen halli sijaitsee Mustolassa Reissumiehenkadulla ja uusi tulee Pajarilaan Tupatallinkadulle.

 

Velkainen Yritystila sai miljoonatuet

Emoyhtiö Lappeenrannan liiketoiminnat tuki Yritystilaa tänä vuonna kuudella miljoonalla eurolla. Muussa tapauksessa tuo summa olisi voitu tulouttaa kaupungille.

Ennusteen mukaan kaupungin takausvastuut Yritystilalle nousevat tänä vuonna 37,7 miljoonaan euroon.

Yhtiön liikevaihdon uskotaan putoavan seitsemään miljoonaan euroon, kun se oli viime vuonna 7,4 miljoonaa.

Tilojen käyttöasteen ennustetaan putoavan 85 prosenttiin, kun se on nyt 92 prosenttia.

Yritystilalla oli velkaa viime vuoden tilinpäätöksen mukaan 51,1 miljoonaa euroa.

Lainoista 26,1 miljoonalla oli kaupungin takaus. 16 miljoonaa euroa oli konsernin sisäisiä lainoja.

Yritystilan rahoituskulut olivat viime vuonna 3,7 miljoonaa euroa.

Anne Kotiharju