Taavetissa tapahtuu sittenkin

Luumäki. Maisema on muuttunut paljon parissa vuosikymmenessä, ja uusia rakennushankkeita on vireillä.

Teksti ja kuvat MATTI RIIHELÄ

YLEISÖLENNÄTYKSIÄ järjestävä helikopteri pörrää yli Taavetin keskustan ihan taajaman pääväylän eli Linnalantien suuntaa seuraillen. Pienen tärinän voi tuntea luissa ja ytimissä, kun kone suuntaa lyhyen kierroksen jälkeen lähtöpaikkaansa.

On 1990-luvun alkupuoli. Niistä vuosista maisema Taavetissa ja sen välittömässä ympäristössä on muuttunut paljon.

Muutosten laajuus tiivistyy vanhoihin valokuviin. Niistä näkee, miten toisella tavalla taajama makasi edellisen laman aikaan ja jälkeen 1990-luvulla.

Luumäellä on tehty viihtyisyyssuunnitelma. Monet epäilevät tuomaat ovat kritisoineet, näinkö suunnitelman toteuttaminen pääsee koskaan kunnolla vauhtiin. Vanhaa katoaa kuitenkin tämän tästä uuden tieltä.

Huoltoasema ihan keskeltä kylää purettiin pois jo vuosia sitten. Nyt samalla paikalla on marketin pysäköintiruutuja. Kivenheiton päässä on tapahtunut muutakin maisemaa mullistavaa.

 

LUUMÄKI ikääntyy vauhdilla. Parhaiten sen huomaa ehkä rollaattoriliikenteen määrästä. Vanhusten asuntotilanne on ottanut isoja harppauksia vuosikymmenessä tai parissa.

Pajakadulla sijainneen punaisen puutuvan tilalle on kohonnut punatiilinen senioritalo, ja tuetun palveluasumisen yksikön rakentamisen Mäntykodin taakse on määrä alkaa vielä tänä vuonna.

Taajaman keskustaa värittänyt pieni punainen tupa pihapiireineen katosi senioritalon tieltä.

Kunnosta on pidettävä huolta varsinkin vanhetessa, ja Luumäki on luonut sille edellytyksiä. Runsaat kaksi vuosikymmentä sitten nykyisen Taavettihallin paikalla oli vasta rakennustöiden alkamisesta kertova monttu. Sittemmin halli nousi paikoilleen ja myöhemmin vielä jäähallikin Linnalantien toiselle puolelle vallien kätköihin.

 

LIIKENTEELLISESTI Luumäki ei ole saavuttanut edistysaskelia, vaikka väki on osoittanut mieltä ja kulkenut lähetystöinä Helsingin herrojen puheilla. Kun näytöskopteri pörräsi taivaalla, oli Kuutostie ihan samannäköinen kuin yhä.

Rautatierintamalla kunta on kokenut voittoja ja tappioita. Kouvola—Lappeenranta- ja Kouvola—Vainikkala ratojen tasoristeykset on korjattu ylikuluiksi ja alikuluiksi kasvavien ajonopeuksien nimissä. Samalla rintamalla koettiin takavuosina myös se kaikista karmaisevin menetys, kun VR lopetti henkilöliikenteen Taavetista.

 

PÄÄKIRJASTO hyppäsi runsas vuosi sitten paloaseman kiinteistöstä kunnantalon länsipuolelta keskelle taajamaa ja peruskorjattuun virastotaloon. Lopputulosta on pidetty onnistuneena ihan maisema-arvojenkin kannalta.

Tori ja markkinapaikka Joukolan pihalta on tuotu keskusta-alueelle. Alue on ahtaanpuoleinen isolle markkinatapahtumalle, mutta paikka on sijainniltaan ehdottomasti parempi kuin entinen.

Koulukeskuksen julkisivua on uudistettu koko kesän ajan, ja urakka jatkuu. Taajama on pessyt kasvojaan siellä täällä.

Yhtä viihtyisyyteen liittyvää elementtiä Taavetin maisemakuva kuitenkin huutaa. Vettä! Yksi kunnon suihkulähde keskustaan poistaisi kuivakkuuden ja antaisi ympäristölle kevyempää ilmettä.

Kirjoittaja:
Matti Riihelä