Itsenäisyys on yhä valttia

Kuntaliitokset. Enemmistö Länsi-Saimaan kunnista ei lämpene kuntaliitoskaavailuille. Selvitysmiestä kuunnellaan lähinnä Taipalsaarella.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen

Selvitysmies saa tehdä rankasti töitä haluttomien kuntien naittamisessa. Imatran seudulla tapahtukoon mitä tahansa, maakunnan länsipäässä pidetään yhä tiukasti kiinni omasta itsemääräämisoikeudesta.

— Lappeenrannan liitosaloite ei aiheuttaisi meillä riemunkiljahdusta vaan pahemmanpuoleisen pelon rääkäisyn, Luumäen kunnanjohtaja Anne Ukkonen arvioi.

Luumäellä halutaan laittaa itse oma pesä kuntoon. Leikkauksia tehdään mieluummin omin voimin kuin luovuttamalla päätäntävalta muualle.

Myös Savitaipale perustelee itsenäisyyslinjaansa palvelujen turvaamisella. Elämä on opettanut, että kunnan koosta riippumatta palvelut heikkenevät liitosalueilla.

— En keksi mitään järkisyytä, millä liitosta voisi perustella. Saadut säästöt ovat kuviteltuja, Savitaipaleen kunnanhallituksen puheenjohtaja Jukka Vuorinen (kesk.) toteaa.

 

Savitaipale, Lemi ja Luumäki tuntevat puhuvansa keskenään samaa kieltä. Yhteistyötä on tehty muun muassa yhteisiä virkoja perustamalla.

— Tiedämme, mitä toiset tekevät. Olisi erittäin epätodennäköistä, että joku kunnista lähtisi nyt kuntaliitosneuvotteluihin, Lemin kunnanjohtaja Simo Luukkanen huomauttaa.

Luukkasen mielestä valtion kuntaliitosperustelut pohjautuvat mutu-tuntumaan eivätkä oikeisiin faktoihin. Kunnanhallituksen puheenjohtaja Veli-Pekka Okko (kok.) pitää pakkoa huonona lähtökohtana järkevillekin asioille.

— Selvityksessä saatua tietoa kannattaa hyödyntää, mutta liitoksiin ei ole pakko mennä, Okko korostaa.

 

Taipalsaaren kunnanhallitus ehti keskustella Imatran aloitteesta epävirallisesti heti maanantaina.

Liitosaktiivisuuden lisääntymiseen suhtauduttiin ”pikkuisen vastahankaisesti”.

— Edetään rauhallisesti. Faktat ovat nyt koossa ja edessä on poliittinen keskustelu, Taipalsaaren kunnanvaltuuston puheenjohtaja Anni Laihanen (kok.) toteaa.

Laihasen itsensä mielestä olisi parempi laittaa hynttyyt yhteen ja lopettaa ainainen kitinä kertarytinällä.

— Liitosten ulkopuolelle jäävät kunnat pitävät itse yllä monimutkaisia hallintorakenteita.

Anne Kokkonen