Myllymäki jää jalkoihin liikekisassa

Lappeenranta. Iso-Kristiina, Ikano ja muut taistelevat liiketiloihin tulijoista. Jäsentymätön Myllymäki saattaa olla kisan häviäjä.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju

Ikano kiristi kilpailun liiketilojen vuokralaisista äärimmilleen Lappeenrannassa. Kauppakeskus Ikanon pitää täyttää Mustolassa 85 liiketilaa. Iso-Kristiina paiskii suunnilleen samansuuruisen urakan kanssa ydinkeskustassa. Myllymäkeenkin haetaan uusia liikkeitä, muun muassa Family Centeriin Kodin Ykkösen tilalle.

Samalla kun vuoden parin sisällä parisataa uutta liiketilaa tarvitsee käyttäjänsä, pitäisi tyhjilleen muualla jääneisiin tiloihin löytää toimintaa.

Kaupan konsultti Tuomas Santasalo uskoo, että keskusta ja Ikano pärjäävät.

-Myllymäki on kysymysmerkki. Siellä tuskin lähtee ainakaan uusia liiketilan rakennustyömaita liikkeelle sinä aikana, kun nämä kaksi mammuttihanketta etenevät.

 

Myllymäki häviää Ikanolle. Santasalo toteaa, ettei Myllymäestä ole ollut mitään kokonaissuunnitelmaa.

-Myllymäki on hirveän ongelmallinen. Se on liian hajanainen. Se on rakennettu palasina. Siellä on katuja sinne tänne, eikä liikennejärjestelmää ole saatu toimimaan. Ei siellä pysty kulkemaan jalan. Se ei vain toimi.

Myllymäestä saattaa lähteä sisustusalan kauppoja Ikean viereen.

-Ikanoon mahtuu huonekalukauppojakin. Sinne varmaan niitä siirtyykin, koska ne hyötyvät Ikean kanssa samalla alueella toimimisesta. Ikea nostaa huonekalu- ja sisustusalan kysyntää alueella huomattavasti nykyisestä. Muutkin saavat lisää asiakkaita.

Santasalo toteaa, että olisi ollut parempi, jos Ikea olisi tullut lähemmäs Myllymäkeä.

 

Uutta liiketilaa ei Santasalon mielestä kuitenkaan välttämättä tule liikaa. Venäläisten ostosmatkailu on hiljentynyt, mutta edelleen ollaan kahden vuoden takaisella oikein hyvällä tasolla.

-Eikä tämä hiljaiselo varmaan kahden vuoden kuluttua enää jatku.

Vuokrausneuvottelujen vaikeuskerroin lisääntyy vielä talouden alavireen takia. Santasalo uumoilee, että vuokrista joutuu tinkimään.

-Uskoisin, että kauppakeskukset aukeavat aika vahvoina yksikköinä. Eiköhän taantuma rupea ensi vuoden puolella jo helpottamaan, ja parin vuoden päästä ollaan ihan eri tilanteessa.

Ikano tuo tyhjiä näyteikkunoita keskustaan.

-Jos keskustasta lähtee vaikka viisi toimijaa, se voi näyttää pahalta. Mutta ei se kokonaisuus ole niin paha, koska keskustassa on niin paljon toimijoita ja koska keskusta on niin monipuolinen kokonaisuus. Noutaja tulee kyllä keskustaankin, jos sitä ei kehitetä.

 

Tuleeko Ikano Lappeenrantaan?

”Vähän skeptisesti suhtaudun rakentamiseen. Täällä alkaa olla neliöitä niin paljon Isossa-Kristiinassa ja Myllymäessä, että epäilen, riittääkö ostovoimaa. Tai sitten jostain päästä jää tyhjäksi aika paljon tilaa.”

Intersport-kauppias Mika Laitinen

 

”Jos kysymys olisi tehty kaksi vuotta sitten, vastaus olisi ollut selvä. Ajat ovat muuttuneet. Nyt meillä kaikilla täällä kulmakunnalla on tulevaisuus sumuverhon takana. Toivon, että Ikano tulee, mutta en ylläty, oli ratkaisu mikä tahansa.”

Sari Tukiainen, Muoti Modan, Espritin, Jack & Jonesin sekä Vero Modan kauppias Imatralta

 

”Aika ei ole otollinen, mutta en epäile, etteikö Ikanoa rakennettaisi. Päätös kun tehdään ainakin 10 vuoden tähtäimellä. Mutta voi olla, että avattaessa siellä on muutamia tiloja tyhjänä. Uskoisin, että Ikano ei tällä hetkellä pidä hirveää kiirettä rakentamispäätöksen tekemisessä. He varmaan mielellään myöhentäisivät sitä, mutta tekevät päätöksen vuoden loppuun mennessä, jos sopimus kaupungin kanssa ei enää jousta.”

Tuomas Santasalo, kaupan konsultti

 

”Jos on tekemässä rakentamispäätöstä samalla kun tänne jo tulee paljon uutta liiketilaa, niin vuokrausasetelman pitäisi olla aika vankalla pohjalla.”

Heikki Alén, Cityconin hankekehityspäällikkö

Anne Kotiharju