Joutsenon vuodeosasto alas etuajassa

Lappeenranta. Eksote kaavailee Joutsenon terveysaseman vuodeosaston lakkauttamista jo keväälle 2015. Päätöksiä tehdään loppuvuodesta.

Ilona Pesu

Joutsenon terveysaseman vuodeosasto saatetaan lakkauttaa jo ensi keväänä.

Lakkautettavan vuodeosaston tiloihin on suunnitteilla kehitysvammaisten asumispalveluja, jotka muuttaisivat Joutsenoon Taipalsaaren sairaalan tiloista.

Lakkauttaminen on tällä hetkellä suunnitteluvaiheessa. Päätöksiä asiasta tehdään loppuvuodesta, kun Eksoten valtuusto pui tulevan vuoden budjettia.

Aiemman suunnitelman mukaan lakkautuksen piti toteutua vasta vuonna 2017.

 

Joutsenon vuodeosastolla on 36 virallista paikkaa ja lisäksi muutamia ylipaikkoja.

Noin puolella paikoista on pitkäaikaishoidettavia. Loput ovat leikkaushoidosta toipuvia ja muita lyhytaikaisen jatkohoidon potilaita.

Pitkäaikaisille asukkaille on tarkoitus löytää uudet asuinpaikat lähistöltä.

— Totta kai muutoksissa voi olla pullonkaulaa. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että pitkäaikaisten potilaiden sijoittaminen onnistuu ja löydetään jokaiselle ratkaisu, johon ollaan yhdessä tyytyväisiä, Eksoten hoivajohtaja Taina Jaako kertoo.

Joutsenossa Penttiläntien ja Leivontien palvelukodeissa on yhteensä lähes 80 tehostetun palveluasumisen paikkaa. Lisäksi Eksotella on Joutsenossa runsaat 20 ostopalveluna hankittua paikkaa tehostetussa palveluasumisessa.

Myös esimerkiksi Joutsenosta Lappeenrantaan siirtyminen on mahdollista, jos omainen tai asukas sitä toivovat.

 

Lyhytaikainen jatkohoito aiotaan keskittää Armilan kuntoutuskeskukseen ja vuodeosastolle. Tarvittaessa hyödynnetään myös muita vuodeosastoja, joita Eksote-alueella on toiminnassa.

Joutsenon vuodeosastolla työskentelee yli 20 vakituista työntekijää. Heidän työpaikkansa voivat muuttua, mutta töitä riittää sosiaali- ja terveyspiirissä myös tulevaisuudessa.

Tilanne on sama myös Taipalsaarella, jossa kehitysvammaisten asumisen parissa työskentelee 42 ihmistä.

Kehitysvammaisten asumisen yksikköjä on Taipalsaaren sairaalan tiloissa kolme: Honkakoti, Ketvelkoti ja Rantamäki. Asukkaita on 38.

Lisäksi lähistöllä asuu itsenäisesti muutamia kehitysvammaisia, jotka ovat saaneet asumisyksiköiden kautta tukea asumiseensa.

Jos Joutseno-suunnitelma toteutuu, entisiin vuodeosaston tiloihin muuttaa ensi kesänä Taipalsaarelta 22 asukasta. Osa taas sijoittuu Armilan alueelle valmistuvaan kehitysvammaisten asumisyksikköön. Itsenäisesti asuvien tukipalvelut hankitaan ostopalveluna.

Suunnitelma on vielä keskeneräinen, eikä siitä ole toistaiseksi tiedotettu Honkakodin, Ketvelkodin ja Rantamäen asukkaiden omaisille.

 

36 virallista paikkaa Joutsenon vuodeosastolla

22 kehitysvammaista voisi siirtyä Joutsenoon

20 työntekijää Joutsenon vuodeosastolla

42 työntekijää Taipalsaaren asumisyksiköissä

Kirjoittaja:
Ilona Pesu