Kävelykierros keskellä taistelutannerta

Lappeenranta. Draamakierros vuoden 1741 taistelun tarinoista veti runsaasti yleisöä Linnoitukseen. Taistelun muistopäivästä suunnitellaan vuosittaista tapahtumaa.

Kirjoittaja:
Teksti Kaisa Juntunen, kuvat Katja Määttä

Pölkky valui alas Kristiinankatua verivirrassa Lappeenrannan taistelun tuoksinassa vuonna 1741. Tästä kaupunkitarinasta lähti liikkeelle draamakierros Pölkky, joka veti satoja katsojia Linnoitukseen lauantaina.

Oikeilla tapahtumapaikoilla ja oikeana taistelun vuosipäivänä kiertänyt draamakierros ei pyrkinyt pysymään historiallisessa totuudessa. Kirjailija Aimo Vuorisen käsikirjoittama esitys johdatti katsojat taistelun synnyttämien kaupunkitarinoiden äärelle huumoria unohtamatta.

Tarinan mukaan Jutta-niminen piika johdatti venäläissotilaat Linnoitukseen. Olivatko ruotsalaiset ensin raiskanneet hänet? Ja poltettiinko piika roviolla, vai oliko hän kuitenkin vain varastanut potkukelkan? Tällaisia tarinansäikeitä katsojat saivat pohdittavakseen.

Draamakierroksen ohjasi Maria Fomin, ja siinä esiintyi 12 harrastajanäyttelijää.

 

Kierroksen ideoinut tutkija Mikko Europaeus kertoo, että hän on alkanut suunnitella Lappeenrannan taistelun vuosipäivästä toistuvaa perinnetapahtumaa.

— Draamakierros olisi siinä kivijalkana, jonka ympärille tulisi muuta, kertoo rumpalin roolin itse näytellyt Europaeus.

Ideat Lappeenrannan taistelun vuosipäivän muista tapahtumista ovat vasta iduillaan, mutta ohjelmassa voisi olla draamakierroksen lisäksi muun muassa musiikkia ja paneelikeskustelua.

Europaeus ilahtui siitä kuinka paljon yleisöä historiallinen draamakierros houkutteli paikalle. Hän pani merkille, että myös venäläisiä turisteja näkyi yleisön joukossa. Voisiko tapahtumaa markkinoida jatkossa myös itänaapureillemme?

Lappeenrannan taistelu

Hattujen sodan (1741—1743) ensimmäisenä yhteenotto 23.8.1741

Yksi sotahistoriamme verisimpiä taisteluja.

Sodassa kaatui ja haavoittui noin 4 000 sotilasta.

Venäläiset valloittivat Lappeenrannan ruotsalaisilta, ja polttivat kaupungin maan tasalle.

Lappeenranta liitettiin osaksi Venäjää Turun rauhassa (1743).

Kaisa Juntunen