Taipalsaarella nolo kilpailutussekoilu

Taipalsaari | Kirkonkylän koulun ja liikuntahallin IVA-urakoitsija vaihtui.

Sakari Muurinen

Taipalsaaren kunta joutui ottamaan kirkonkylän koulun ja liikuntahallin ilmastointiurakan pois kilpailutuksen alun perin voittaneelta yritykseltä.

Taustalla on teknisen lautakunnan puheenjohtajan Kimmo Kylämiehen (kesk.) mukaan virkamiesten tekemät virhelaskelmat. Urakan arvo on lähes 400 000 euroa.

Rakennusurakan voitti alunperin lappeenrantalainen ilmastointialan yritys.

Kilpailutuksen lopputulos ei miellyttänyt rannalle jäänyttä Are Talotekniikka Oy:tä. Heidän mukaansa alkuperäinen voittaja oli saanut kilpailutuksessa liikaa laatupisteitä.

Tekninen lautakunta otti asian uudelleen käsittelyyn. Selvisi, että urakan voittaneella yrityksellä ei ollutkaan korkeampiin laatupisteisiin oikeuttavaa ISO 9001 laadunvarmistussertifikaattia. Näin ollen urakan ensin voittaneen yrityksen pisteytys laski ratkaisevasti.

— Lakimiehet tarkastelivat asiaa ja sieltä löytyi selkeä virhe. Näin ollen jouduimme vaihtamaan urakoitsijan, Kylämies sanoo.

Kylämiehen mukaan kuntatöiden kilpailutus on hyvin kimurantti prosessi.

— Minulle ei ainakaan kaikki pisteytyksen perusteet ole täysin selvillä. Me lautakuntana luotimme täysin virkamiesten laskelmiin.

 

Kilpailutuksen alun perin voittaneen yrityksen tarjous oli hinnaltaan edullisempi kuin Aren.

Pisteytystä tehdessä hinta on olennaisessa roolissa. Edullisella hinnalla on mahdollista kerätä enintään 60 pistettä, kun maksimi on sata.

Loput muodostuvat esimerkiksi laatu- ja luotettavuuspisteistä, jotka ovat Taipalsaaren teknisen johtajan Jukka Neuvosen mukaan hyvin tulkinnanvaraisia.

— Me emme halua lähteä asian kanssa oikeuteen parin vuoden päästä, joten teimme hankintaoikaisun.

 

Tarjouskilpailu oli hyvin tiukka. Uusintakierroksen jälkeen Are voitti urakan 0,15 pisteen marginaalilla.

Are voitti myös kilpailutuksessa myös sähköurakan. Rakennusurakan voitti Lujatalo Oy. LVV-urakka meni Saipu Oy:lle. Urakoiden yhteenlaskettu arvo on noin 5,2 miljoonaa euroa.

Are Talotekniikka on entinen Lemminkäinen Talotekniikka.

Kirjoittaja:
Sakari Muurinen