Taidekoulun sporttinen rehtori

Lappeenranta. Hanne Kärki jätti Savonlinnan ja aloitti uuden työn Lappeenrannan kuvataidekoulussa.

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto

Onpa kaunis paikka. Niin Hanne Kärki ajatteli, kun hän vieraili Lappeenrannan kuvataidekoulussa ensimmäistä kertaa 14 vuotta sitten.

Savonlinnaan oli juuri perustettu Hanne Kärjen johdolla Linnalan kuvataidekoulu. Sen kehittämiseksi savonlinnalaiset halusivat käydä tutustumassa lappeenrantalaiseen taideopetukseen, jolla oli hyvä maine jopa valtakunnallisesti.

— Muistan ajatelleeni, että Lappeenrannan kuvataidekoulu on hieno esimerkki siitä, millainen toimintaympäristö taideopetuksella voi parhaimmillaan olla, Kärki kertoo.

Nyt Lappeenrannan kuvataidekoulun uusi rehtori istuu samaisessa rakennuksessa ja on valmis kehittämään koulua entisestään.

— Selvitän ensin tämän talon vahvuudet ja liitän varmasti mukaan jotain hyviä juttuja entiseltä työpaikaltani, Kärki sanoo.

Esimerkkinä hän mainitsee aikuisopetuksen, jota Linnalan kuvataidekoulu tarjoaa. Kärjen mukaan samaa voidaan harkita myös Lappeenrannassa.

 

Savonlinnassa varttunut Hanne Kärki oli jo pienestä pitäen kiinnostunut kuvataiteesta, mutta vielä tuolloin Savonlinnassa ei ollut sen harrastamiseen mahdollisuutta.

Sen sijaan tyttö kävi musiikkiluokat ja soitti pianoa ja huilua.

— Kiinnostus kuvataiteeseen syveni joskus lukioaikoina, Kärki muistelee.

Hän opiskeli Joensuussa kuvataiteilijaksi ja ryhtyi saman tien myös opettamaan. Myöhemmin Kärki jatkoi opintoja ja valmistui myös Saimaan ammattikorkeakoulusta.

Rehtorina ja opettajana Kärjelle on tärkeää, että kukin oppilas löytäisi oman tapansa ilmaista itseään.

— Sen takia kuvaitaidekoulussa kokeillaan ja opetetaan monipuolisesti eri tekniikoita.

Tärkeitä ovat myös rauha ja kiireettömyys. Oppilailla on oltava tilaa antaa ajatusten kummuta ja aikuisilla pitää olla aikaa kuunnella niitä.

— Toivoisin, että myös kodeissa vanhemmilla olisi hivenen aikaa pysähtyä lapsen piirrustuksen ääreen ja kuunnella, mitä tällä on siitä sanottavana, mitä siellä on kenties rivien välissä.

 

Kuvataidekoulun uusi rehtori muutti kesällä Savonlinnasta Lappeenrantaan yhdessä 13-vuotiaan tyttärensä kanssa. Perheeseen kuuluu myös koira.

— Tänne oli aika helppo muuttaa. Lappeenranta on Savonlinnan tapainen itäinen kaupunki, josta on hyvät ja nopeat yhteydet pääkaupunkiseudulle.

Vapaa-ajallaan Hanne Kärki ehtii vain harvoin nostaa käteensä sivellintä. Työ vie niin paljon aikaa ja energiaa, että sen vastapainoksi hän kaipaa liikuntaa.

Kärki käy säännöllisesti salilla ja etsii nyt Lappeenrannasta itselleen sopivaa kuntoilukeskusta. Perheen koira, aktiivinen kooikerhondje, huolehtii puolestaan siitä, että emäntä lenkkeilee aamuin illoin.

 

Hanne Kärki

Syntynyt vuonna 1969.

Lappeenrannan kuvataidekoulun uusi rehtori

Koulutus: kuvataiteilija, ylempi AMK-tutkinto, opettajan pedagogiset opinnot, tuotekehittäjän erikoisammattitutkinto ja rehtoriopintoja.

Aikaisempi työpaikka: Linnalan opiston taideaineiden pääopettaja/kuvataidekoulun vastaava.

Riina Nokso-Koivisto