Turisti kiittää luontoa ja eläväisyyttä

Matkailukohteet. Matkailijat ovat hyvillään, että Lappeenrannan satamassa riittää vilinää aamuyöhön saakka. Imatralla Vuoksi on venäläisturistille elämys.

Kirjoittaja:
Jenni Hirvinen

Lappeenrannan Hiekkalinna on yksi Euroopan kätketyistä helmistä. Se on nostettu matkailusivusto Foursquaressa 28:n tuntemattoman, mutta visiitin arvoisen nähtävyyden joukkoon.  Hiekkalinna on tasokkaassa seurassa: listalla ovat muun muassa Kroatian historiallinen Lubenicen kylä ja Morskie Okon järvi Puolassa.

Suomalaisturistin mukaan Hiekkalinnan vetovoima perustuu outouteen.

— Onhan se aika eksoottinen juttu Suomessa. Espanjassakin tehtiin hiekkalinnoja pienemmässä mittakaavassa, kertoo Lappeenrannassa viimeisiä kesälomapäiviään viettänyt joensuulainen Pirjo Nevalainen.

 

Linnoitusniemen kärjessä Nevalainen ja Matti Jyrkinen vierailivat ensimmäistä kertaa torstaina. Heillä on ollut tapana käydä syksyisin ainakin yhdessä SaiPan jääkiekko-ottelussa. Kesällä kaupungin parhainta antia ovat heidän mielestään Saimaan kanavaristeily ja eläväinen satama.

— Ihan huippupaikkahan tämä on. Satamassa on täysi meno päällä myöhään iltaisin. Vetykioskeja pidetään auki aamuyöhön asti. Ei Joensuussa tällaista elämää ole.

Pariskunta etsi tietoa nähtävyyksistä ilmaislehdistä ja internetistä, josta löytyivät vinkit myös Hiekkalinnaan ja kanavaristeilyyn. Vielä ennen kotiinlähtöä he aikoivat käydä Leirin kaupunginosassa sijaitsevassa espanjalaisessa kaupassa.

 

Saimaan kanavaan voi tutustua paitsi risteilyllä myös Mälkiän sulkualueella. Sulkavalaiset Anne Ikonen ja Hannu Ikonen sekä hämeenkyröläiset Jarmo Grek ja Paula Salonen napsivat torstaina kuvia vanhasta kanavauomasta. Seurue piipahti Lappeenrannassa matkalla Haminaan.

— Tien päällä pitää pysähdellä, koska sillä tavalla kerää ihan uusia kokemuksia, toteaa Hannu Ikonen.

Sulkavalaisille Lappeenranta on vieras, mutta Saimaa on tullut tutuksi veneillen.

— Onhan noita vesiä paljon, muttei mikään ylitä Saimaata. Saimaassa erityistä on sen avaruus — sen kautta pääsee kaikkialle, Anne Ikonen pohtii.

Turistit hakevat Etelä-Karjalasta luontoelämyksiä. Pietarilainen Elena Voznitsa on vieraillut Helsingissä ja Kotkassa, mutta Imatrankosken kuohut tekivät häneen kaikista suurimman vaikutuksen. Maakunnan parhaat matkailuvinkit Voznitsa sai venäläisiltä ystäviltään ja internetistä.

Voznitsa yöpyy perheensä kanssa Joutsenon Rauhan Holiday Club Saimaan kylpylähotellissa. Kuusivuotias tytär Daria otti torstaina aamupäivällä ilon irti kauppakeskus Caprin Angry Birds -seikkailupuistossa. Tyttö sai leikkikaverin pietarilaisen Olga Kalmykovan pojasta Nikolaysta.

— On hyvä, että lapsille löytyy lomalla monenlaista aktiviteettia. Minua ja miestäni kuitenkin kiinnostavat enemmän läheiset luontokohteet, kuten Vuoksi. Se on hieno nähtävyys, Voznitsa sanoo.

 

Netissä suositellaan näitä

1. Saimaan kanava: ”1800-luvulla rakennettu kanava on kuuluisa korkeudenvaihteluistaan ja monimutkaisista porteistaan.” — Frommer’s

2. Linnoitus, Lappeenranta: ”Tänä päivänä tässä 1700-luvulla rakennetussa, valtavassa linnoituksessa on viehättävän vanhanaikainen kylätunnelma, gallerioita ja lumoavia museoita.” — Lonely Planet

3. Hiekkalinna, Lappeenranta: ”Noin 30 suomalaista hiekkataiteilijaa rakentaa joka kesä jättimäisen hiekkalinnan. Linnan rakentamiseen kuluu noin 180 rekkalastillista hiekkaa.” — Lonely Planet

4. Imatrankoski: ”Koski on spektaakkeli, jonne paikalliset saapuvat puoli tuntia ennen esitystä kaljat ja sipsit kourassaan seuraamaan esitystä” — Lonely Planet

5. Patsaspuisto, Parikkala: ”Taiteilija Veijo Rönkkösen kokoama, tyrmäävä puisto. Sisällä on yli 500 veistosta, jotka ovat osittain sammalen ja aluskasvillisuuden peitossa.” — Trip Advisor

Jenni Hirvinen