Currya karjalaisille

Lappeenranta. Etnisen ruoan valikoima laajenee Lappeenrannassa. Keskustaan on tulossa sekä intialainen että nepalilainen ravintola.

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto

Ulkomaiset yrittäjät näyttävät luottavan lappeenrantalaisiin ravintola-asiakkaisiin. Siitä viestii se, että kaupungin keskustaan on avautumassa ainakin kaksi uutta etnistä ravintolaa: nepalilainen ravintola Oksasenkadulle sekä intialainen ravintola Raatimiehenkadulle.

— Kartoitin pitkään, mihin kaupunkiin perustaisin ravintolan. Harkitsin esimerkiksi Poria ja Mikkeliä, Indiana Curryn ravintoloitsija Didar Hosain kertoo.

Lappeenranta vei voiton, kun Hosain arvioi kaupunkia numerojen valossa: vakituisia asukkaita yli 72 000, noin 10 000 opiskelijaa ja kaksi miljoonaa ulkomaista matkailijaa vuodessa. 

Ratkaisevaa oli myös se, ettei Lappeenrannasta vielä löytynyt intialaista ravintolaa.

— Kyllähän osa pizzapaikoista myy myös intialaista, mutta se on aivan eri asia kuin oikea intialainen ravintola, Hosain arvioi.

Hosain kyseli netissä lappeenrantalaisilta, olisiko intialainen ravintola tervetullut kaupunkiin. Vastaukset olivat rohkaisevia.

 

Didar Hosain haluaa luoda ravintolaansa mahdollisimman aidon tunnelman. Viime viikolla Raatimiehenkadulle kurvasi rekka, joka oli täynnä Intiasta tilattua tavaraa: satoja laseja, lautasia, maljoja, kannuja, sisustusesineitä… Ravintolassa soi intialainen musiikki ja televisiosta näkyy intialaisia elokuvia.

Tärkeintä on Hosainin mukaan kuitenkin ruoka. Bangladeshistä kotoisin oleva ravintoloitsija on palkannut kokiksi maamiehensä Nasir Ullahin, joka on työskennellyt aiemmin muun muassa New Bombay -ravintolassa Oulussa.

— Tärkeää on tuoreus. Kaikki ruuat tehdään vasta sen jälkeen, kun asiakas on tehnyt tilauksen. Sen takia myös ruuan mausteisuutta voidaan säädellä asiakkaan toiveiden mukaan, Ullah lupaa.

Myös Hosain on asunut aiemmin Oulussa, jossa hän opiskeli tietotekniikkainsinööriksi. Ravintola-alan kokemusta hänellä on Espoosta, jossa Hosain kertoo pyörittäneensä intialaista lounasravintolaa.

— Täällä Lappeenrannassa ihmiset ovat erilaisia kuin muualla Suomessa. Jos käytetään ruokasanastoa, pohjoisessa ja lännessä suomalaiset ovat mietoja, mutta täkäläiset ovat vähintään keskivahvoja, Hosain sanoo.

Hän uskookin, että keskivahvoille ihmisille maistuu vähän vahvemmin maustettu ruoka.

 

Etniset ravintolat ovat menestyneet Lappeenrannassa vaihtelevasti. Esimerkiksi Tang Capital Lappeenrannan Valtakadulla on hyvin suosittu lounaspaikka. Kiinalaisen ruuan lisäksi ravintola houkuttelee asiakkaita sushilla. Sen sijaan pari sushiin erikoistunutta ravintolaa on aikanaan avannut ovensa, mutta laittanut ne asiakkaiden puutteessa aika pian säppiin.

Indiana Curry avautuu näillä näkymin lokakuussa. Parhaillaan ravintolassa tehdään remonttia.

— Syyskuun lopussa en halua avata. Loppukuusta ihmisillä on yleensä rahat lopussa tai minulla ainakin, Hosain nauraa.

Nepalilaisessa ravintolassa Oksasenkadulla remontti ei ole alkanut, vaan ainoa merkki ravintolan tulosta on ikkunaan teipattu lappu.

Riina Nokso-Koivisto