Kotipuutarhureilla on hurja omenavuosi

Omenasato | Jäteasemilla käy kuhina, kun ihmiset kuskaavat sinne omenoitaan. Hyväkuntoiset omenat kelpaisivat kouluille ja päiväkodeille.

Kirjoittaja:
Lappeenrantalainen Seppo Rantakaulio kippaa omenalastin lavalle Toikansuon jäteasemalla. Rantakaulio on varautunut siihen, että Toikansuolla pitää asioida vielä pariin otteeseen syksyn mittaan.

Rantakaulioiden neljä omenapuuta ovat tuottaneet tänä syksynä ennätyksellisen sadon. Hyödyksi niitä ei saa käytettyä kaikkia millään.

— Omenapiirakkaa on jatkuvasti pöydässä, ja hilloja naiset tekevät, Rantakaulio kertoo.

Aiempina vuosina Rantakauliot ovat teettäneet omenoistaan myös mehua.

 

Moni eteläkarjalainen tuskailee omenaongelman kanssa. Vaikka kuinka vaihtaa piirakkareseptiä entistä omenaisempaan ja työntää punakanelia niin possupataan kuin broilerivokkiin, eivät omenat tunnu vähenevän mihinkään.

Harvalla on aikaa tehdä omenoista päätyönsä. Runsaan sadon hilloamiseen, pakastamiseen, kuivattamiseen ja linkoamiseen saisi kulumaan kaiket päivät.

Mehuasemia Etelä-Karjalassa on toiminnassa tällä hetkellä kolme.

 

Mihin omenoita voisi tarjota?

Jotkut asettelevat omenoita koriin porttinsa pieleen ja kehoittavat ohikulkijoita ottamaan niitä mukaansa. Silläkään keinolla ei saa kovin monta omenaa vähemmäksi.

Voisiko omenoita tarjota kouluille ja päiväkodeille?

— Mikä ettei, voisimme kyllä ottaa vastaan hyvälaatuisia omenoita. Mikään laki ei sitä kiellä, sanoo ruokapalvelujohtaja Elina Särmälä Saimaan tukipalveluista.

Särmälä kehoittaa olemaan yhteydessä suoraan kouluun tai päiväkotiin, johon haluaisi omenoita lahjoittaa.

— Otamme omenoitasi, jos ne ovat niin hyviä, että antaisit niitä omille lapsillesi tai lapsenlapsillesi, hän linjaa.

Entä, jos kiikuttaisi omenoitaan kauppiaalle?

— Me emme voi ottaa vastaan yksityisen henkilön omenoita, sieniä tai marjoja. Meitä sitovat tarkat viranomaismääräykset, sanoo lappeenrantaalaisen K-Kannelin kauppias Teppo Kylmä.

Kun marjastajat ja kotipuutarhurit tarjoavat tuotteitaan Kanneliin, Kylmä ohjaa heitä ottamaan yhteyttä torikauppiaisiin.

 

Jos muu ei auta, voi omenoita kuskata veloituksetta Lappeenrannassa Kukkuroinmäen ja Toikansuon jäteasemille sekä Imatralla Kurkisuon jäteasemalle. Puutarhajätteeksi kelpaavat myös muumiotautiset omenat. Muilla jäteasemilla omenoita ei oteta vastaan.

Jos haluaa omenoistaan eroon ilman kuljetusruljanssia, ne pitää kompostoida omalla tontilla.

— Biojäteastiaan omenoita voi laittaa vain sen verran, ettei jäteastian paino ylitä 80 kiloa, opastaa neuvoja Tiina Virtanen Kukkuroinmäen jätekeskuksesta.

Omassa kotikompostorissa ei suositella muumiotautisten omenoiden kompostoimista.

— Muumio-omenoita voi laittaa pieniä määriä kuivajätteen sekaan, Virtanen lupaa.

Mehuasemia

Ylämaan Martat. Ajanvaraus: Marjatta Ahola p. 040 511 2546, arkisin klo 8—10.

Omenahanse Imatralla. Hanna Ollikainen 050 430 1270. https://www.facebook.com/Omenahanse.

Heikkilän marjatila Vainikkalassa. Tuomo Heikkilä 040 520 9821.

Kaisa Juntunen