Taksipaikoista iso kiista

Lappeenranta. Kaupunki vapauttaisi taksipaikkoja pysäköintikäyttöön. Taksien pitäisi jatkossa maksaa paikoistaan vuokraa.

Kirjoittaja:
Jenni Hirvinen

Lappeenrannan kaupunki aikoo karsia taksipaikkoja.

Vuosi sitten tekninen lautakunta esitti, että osa kaupungin taksipaikoista muutettaisiin takseille maksullisiksi.

Kullekin taksitolpalle jäisi kaksi veloituksetonta paikkaa, kun taas muut paikat tulisivat vuokranalaisiksi tai tavallisiksi parkkipaikoiksi.

 

Lappeenrannan Taksi ry ei niellyt ehdotusta, ja on jättänyt asiasta oikaisuvaatimuksen. Tekninen lautakunta päättää asiasta keskiviikkona.

Lappeenrannassa on lähes sata taksipaikkaa. Paikkoja aiotaan vähentää muun muassa keskustasta, kauppatorilta ja Lauritsalasta.

— Intressi karsia taksipaikkoja on 26 paikan vapautuminen yleiseen pysäköintikäyttöön, toteaa kaupungininsinööri Pasi Leimi.

Kaupungin näkemyksen mukaan taksiliikenteen tilausmenettely on vähentänyt taksien seisotuspaikkojen tarvetta.

 

Taksiyhdistys äimistelee kaupungin suunnitelmia. Missään muualla ei taksiliiton mukaan edes harkita paikka vuokran perimistä takseilta.

Lappeenrannan Taksin puheenjohtaja Ari Kuparisen mielestä tilanpuutteesta syntyy suurin ongelma.

— Varmaan joku marketti meidät pihalleen huolii, mutta oudon kuvan antaa kaupungista se, ettei keskustassa ole taksipaikkoja. Tämähän on julkista liikennettä, jota kaupungin pitäisi turisminkin takia tukea.

Vuokran neliöhinta olisi alueesta riippuen 10—30 senttiä päivältä. Kuparisen mukaan vuoden vuokrasummaksi tulisi yhteensä 33 000 euroa. Hinta tuntuu hänen mielestään kohtuuttomalta.

— Takseilla on tietty hintakatto ja maksimitaksat, joihin ei sisälly vuokraa.

Pormestarinkadun taksialueelle jäisi kolme taksipaikkaa.

Maksullisiksi muuttuisi yhdeksän paikkaa.

— Paikat menisivät lauantaisin kello 15 jälkeen ja muulloin 18 jälkeen tavallisilta autoilijoilta pysäköintikieltoon. Siten alue vapautuisi yön ruuhka-aikana taksien kentäksi, Leimi sanoo.

 

Kuparisen mukaan takseja seisoo Pormestarinkadulla päivisinkin. Alueella on myös taksinkuljettajien taukotila.

— Ei ole kellonaikaan sidottu, milloin niitä paikkoja tarvitaan. Nytkin on välillä ahdasta.

Jenni Hirvinen