Ekumeeninen leipuri

Savitaipale | Silja Klubb leipoo kakkuja sekä lähetyskirppikselle että ortodoksien myyjäisiin. Kirpputorilla olo on kuin Stockmannilla.

Kirjoittaja:
Kutsutaksi poimii Silja Klubbin kyytiin joka perjantai Savitaipaleen Pettilästä. Melkein aina mukana kulkee myös karpalokakku.

– Minä olen se lähetyksen kirpputorin leipuri, Klubb tunnustaa.

Toisten lähetyspiiriläisten mukaan Klubb on paljon muutakin. Pian 20 vuoden ajan hän on ollut lähetystyön kantavia voimia sekä Pettilässä että kirkonkylässä.

Autottoman kahdeksankymppisen aktiivisuudelle pitää nostaa hattua. Etenkin, kun Klubb ei edes kuulu Savitaipaleen seurakuntaan.

Mantsinsaaressa Salmin pitäjässä syntynyt Silja Klubb lähti jo 18-vuotiaana Kanadaan. 17:n Torontossa vietetyn vuoden jälkeen hän palasi Helsinkiin, löysi mieluisen kesäpaikan Pettilästä ja muutti maalle eläkepäivikseen. Ortodoksisuus on kulkenut kaikissa vaiheissa mukana kuten karjalan kielen taitokin.

– Olen ekumeeninen ihminen ja katson että pyhäkkö kuin pyhäkkö käy Jumalan palvelemiseen.

Lappeenrannan ortodoksisen seurakunnan tilaisuuksiin Klubb pääsee kulkuvaikeuksien vuoksi harvakseltaan. Kotiseurakunnan vuotuisiin myyjäisiin hän kuitenkin osallistuu leipomalla sinne sata kakkua ja neulomalla myyntiin miltei yhtä monta paria villasukkia.

– Kun on tottunut aina tekemään jotain, ei osaa olla jouten. Vuorokauden tunnit eivät tahdo riittää kaikelle tekemiselle.

 

Lähetyskirppis eli Savitaipaleen Kirppu & Puoti toimii Klubbin mukaan ihanana henkireikänä yksinasuvalle. Asiakkaat, lahjoittajat sekä työtoverit tarjoavat joka kerta mieluisia yllätyksiä.

– Todella hyvää tavaraa tulee kiitettävän paljon. Olenkin nimittänyt tämän paikan Savitaipaleen Stockmanniksi.

Vähän yli vuosi sitten kirppis muutti uuteen paikkaan Kirkonkulmaan ja sai tarpeellisia lisätiloja. Käytössä olevasta huoneistosta on erotettu osastot naisten-, miesten- ja lastenvaatteille sekä kirjoille ja kodin esineille.

– Lisäksi on erillinen kahvio, jossa voi harjoittaa seurustelun sakramenttia.

Myynnissä on kaikenlaista lahjoitustavaraa. Klubbin mukaan kirppikselle on tarjottu kaikkea muuta paitsi leikkuupuimureita.

 

Savitaipale komeilee vuodesta toiseen lähetystilastojen kärkikastissa. Lähetystyön tukemisen perinne on vahva ja kirpputoria pidetään keskeisenä lähetysbudjetin kartuttajana.

– On onni, että niin moni on sitoutunut tähän toimintaan. Iloksemme mukaan on tullut nuorempaakin väkeä.

 

Kirppu & Puoti avoinna Savitaipaleella Kirkkotie 3:ssa maanantaisin ja perjantaisin kello 10-17 sekä lauantaisin kello 10-14.

Olen nimittänyt tämän paikan Savitaipaleen Stockmanniksi.

Silja Klubb

Silja Klubb

80-vuotias.

Eläkeläinen, toimi aiemmin muotialalla.

Asuu Savitaipaleen Pettilässä.

Perheessä tytär ja tyttärentytär.

Harrastuksina käsityöt, puutarhanhoito, musiikki, lukeminen, leipominen, teatteri ja ooppera.

Anne Kokkonen