Senioreilla juoksijat erikseen

Joutseno. Kultsu kukisti LaPan 1980-luvun retrojoukkueiden kohtaamisessa.

Jarmo Hämäläinen

Ei se vauhti, vaan sijoittuminen kentällä. Näillä opeilla Kultsun 1980-luvun kakkosdivarijoukkueen libero Risto Jauho katkoi edelleen LaPan syöttöjä tehokkaasti, kun vanhat pelimiehet kohtasivat uudelleen.

— Ei se nyt niin rankalta tuntunut, vaikka jalkapalloa en ole vuosiin pelannut. Onneksi meillä oli tuo juoksijaosasto erikseen, Kultsun kipparina seuran 100-vuotisjuhlapelissä toiminut Jauho tuumi.

Siinä Kultsun juoksijaosastossa palloa Joutsenon keskuskentällä pyörittivät pääasiassa Hannu Valtonen, Kari Räisänen sekä Riikosen veljekset Antti ja Pekka.

LaPa antoi täyden vastuksen Paul Waitesin ja Markku Timosen juoniessa pelikuvioita keskikentällä.

Kultsun maalilla Pekka Kaikkonen venyi yleisön hämmästykseksi pantterimaiseen torjuntaan ja sai näppinsä kovan laukauksen eteen aivan ruohon pinnassa.

— Se on tuo maan vetovoima, joka auttaa nykyään noissa nopeissa alasmenoissa, naureskeli massiivinen maalivahti.

 

Tasainen taisto näytti uhkaavasti menevän maalittomana rankkarikisaan, kun Pekka Riikonen rikkoi kuparisen takanurkkalaukauksella. Juha Pönniä varmisteli vielä Kultsulle 2—0-voiton.

Ensi vuonna 50 vuotta täyttävä Pekka Riikonen oli vuonna 1989 veljensä Antin kanssa mukana nostamassa Kultsua ykkösdivisoonaan. Molempien peliura jatkuu edelleen.

— Minä nyt pelailen Helsingissä nelosdivisioonaa Ponnistuksessa. Ikämiespelissä satutin vähän jalkaani ja pelejä on jäänyt väliinkin, mutta Antti on varmaan Ponnistuksen paras pelaaja, Pekka Riikonen arvioi vuotta nuorempaa veljeään.

Risto Jauhon aktiivipelit Kultsun edustusjoukkueessa loppuivat 1989, kun Kultsu kukisti HIFK:n Kotkassa pelatussa ykkösen nousukamppailussa.

— Johan mie olin silloin 35-vuotias. Unitedissa vielä pelasin ja ikämiehissä, mutta ikämiehistäkin loppuivat pelaajat.

 

Kultsun juhlapelissä syksyinen aurinko lämmitti vielä pelaajia ja yleisöä. Huoltaja ja joukkueenjohtaja Tapani Tyrmi muisteli, että toisin oli silloin, kun Kultsu syksyllä 1989 pelasi ykköseen noususta Kotkassa.

— Silloin oli niin hiton kylmä, että mie kävin Jauhon Matin kaupasta ostamassa sukkahousut pelaajille lämmikkeeksi. Riikosen pojille ne ei kelvanneet, kun ne oli mustat. Piti olla joku muu väri.

Kirjoittaja:
Jarmo Hämäläinen