Categories
Artikkelit

Luumäki kelpaisi kumppaniksi Savitaipaleelle

Savitaipale. Suurkuntaan liittyminen ei houkuttele savitaipalelaisia. Yhteen mentäisiin mieluiten toisen maalaiskunnan kanssa.

Anne Kokkonen

SAVITAIPALELAISTEN mieli ei ole muuttunut kuntaliitosasioissa. Koska mitään uutta sanottavaa ei ole, kuntarakenneselvityksen keskiviikkoinen kuntalaiskeskustelu käytiin puolityhjässä valtuustosalissa.

— Kovin suuria säästöjä ei ole löydettävissä. Palvelut katoaisivat kokonaan muutamassa vuodessa, vain maksut säilyisivät, kunnanhallituksen puheenjohtaja Jukka Vuorinen (kesk.) ennusti.

Perussuomalaisten valtuutettu Matti Käyhty löysi esimerkin naapurikunnasta Kouvolasta. Suurkunnan syntyminen kolminkertaisti jätemaksut ja vei samalla roskalavat pois kyläteiden varsilta.

 

KUNTASELVITTÄJÄ Aija Tuimala esitteli kertyviä säästöjä lukujen ja käppyröiden avulla, mutta savitaipalelaisia ei vakuutettu. Vuorisen mielestä tilastoja voi lukea eri tavalla eri paikkakuntien näkökulmasta.

— Mitä varten pyritään suurempiin kuntiin, kun juuri isojen kuntien talous on eniten kuralla, Pro Savitaipaleen valtuutettu Matti Vahvanen ihmetteli.

Tuimala muistutti osan hyödyistä konkretisoituvan, jos kunnat neuvottelisivat nykyistä laajemmasta yhteistyöstä. Luumäellä oli jo varovasti näytetty vihreää valoa Savitaipaleen suuntaan.

— Raikas ajatus, Leena Byckling (sd.) arvioi.

— Luumäki-yhteistyölle ei ole mitään esteitä, Vuorinen säesti.

— Toiseen samankokoiseen kuntaan liittyminen ei tunnu pelottavalta, kunnanvaltuuston puheenjohtaja Kyösti Kylliäinen (kesk.) lisäsi.

 

Etelä-Karjalan vaihtoehdot

1. Kuntajako pysyy ennallaan.

2. Perustetaan yksi koko maakunnan kattava kunta.

3. Perustetaan kaksi kuntaa, joista toinen käsittää Imatran ja toinen Lappeenrannan seutukunnan.

4. Maakunnan reunakunnat eivät ole mukana kuntaliitoksissa. Tällöin Savitaipale jatkaisi itsenäisenä tai yhdistyisi Luumäen ja mahdollisesti myös Lemin kanssa.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen