Rakkolanjoelle nostetta Venäjän lausunnosta

Jätevedet. Venäjä voisi sietää Lappeenrannan tehopuhdistettujen jätevesien purkamisen Rakkolanjokeen. Vuoksi on naapurille poissuljettu vaihtoehto.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen

Venäjä ei halua Lappeenrannan jätevesiä Vuokseen. Tämä tulee selväksi lausunnossa, jonka Venäjän valtio on antanut Lappeenrannan jätevesien purkuvesistöjen vaihtoehdoista.

Lausunnon alkupuolella niistä tyrmätään myös Rakkolanjoki:

-Tämä vaihtoehto ei myöskään käy Venäjän osapuolelle.

Lausunnon loppupuolella Rakkolanjoesta kuitenkin todetaan, että tämän vaihtoehdon valinta vaikuttaa perustellulta.

-Ei Venäjä ainakaan sulje Rakkolanjokea pois vaihtoehdoista, Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen ylitarkastaja Antti Puhalainen tulkitsee lausuntoa.

 

Venäjä antoi sen Suomen ympäristöministeriön pyynnöstä. Lausunnossa otetaan kantaa Lappeenrannan jätevesiratkaisun ympäristövaikutusten arviointiselostukseen eli YVA-selostukseen, jossa purkuvesistöksi on viisi vaihtoehtoa.

Venäjä pitää niistä parhaimpana Pien-Saimaan Kaukaanselkää. Sieltä puhdistetut jätevedet päätyvät Vuokseen vasta 28 päivän päästä ja ehtivät hyvin laimeta matkalla.

Myöskään Pien-Saimaan Keskisenselälle tai Suur-Saimaalle Joutsenon edustalle puretut jätevedet eivät lausunnon mukaan vaikuta Vuokseen Venäjän puolella.

 

Rajan lähellä Vuokseen purettuina jätevedet sen sijaan mulahtaisivat Svetogorskin talousveden raakaveteen.

-Purkupaikka olisi Svetogorskin kaupungin vedenottamon (saniteetti)suojeluvyöhykkeellä, lausunnossa todetaan.

Myös Rakkolanjoessa jätevedet vaikuttaisivat lausunnon mukaan vesistöön haitallisesti Venäjän puolella asti, mutta tehopuhdistuksen jälkeen Venäjä vaikuttaa taipuvaiselta ne nielemään.

Rakkolanjoki nousee lausunnossa perustelluksi vaihtoehdoksi myös muiden ympäristövaikutusten takia. Lausunnon mukaan Lappeenrannan nykyisen jätevedenpuhdistamon peruskorjaus tai uusiminen tuo ”vähiten traumaattista vaikutusta muille alueille ja ympäristöille”.

 

Antti Puhalaisen mukaan Venäjän lausunto on osaltaan Rakkolanjoki-vaihtoehtoa pinnalla myös Suomen puolella ja Lappeenrannassa.

-Nykyisellään se on erilainen hanke, minkä Korkein hallinto-oikeus hylkäsi, hän sanoo.

 

Jätevesi-YVA loppusuoralla

Lappeenrannan tulevan jätevesiratkaisun ympäristövaikutusten arvioinnissa valmistui YVA-selostus toukokuussa.

Siitä jätettiin 25 lausuntoa tai mielipidettä, Venäjän lausunto tuli määräajan jälkeen syyskuun alkupuolella.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus jättää 23. syyskuuta YVA-selostuksesta oman lausuntonsa, mikä päättää YVA-prosessin.

Lappeenrannan pitää hakea Etelä-Suomen aluehallintovirastosta ympäristölupaa uudelle jätevesien käsittelyratkaisulle tämän vuoden aikana.

Leena Sallinen