Categories
Artikkelit

Sikitikon irtomyynti jatkuu kohun keskellä

Ekokauppa. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto kielsi pesuaineiden irtomyynnin. Kansan noustua vastarintaan virasto selvittää voisiko antaa myyntiin sittenkin luvan.

Kirjoittaja:
Kaisa Juntunen

Yhdistysaktiivi Leeni Kokko laskee pesuainetta täyttöpulloon Maailmankauppa Sikitikossa Lappeenrannassa. Turvallisuus- ja kemikaalivirastossa (Tukes) pohditaan parhaillaan saako tämänkaltaista kaupankäyntiä jatkaa.

— Meillä käy päivittäin asiakkaita, jotka ostavat pesuainetta omaan pulloon, kertoo Leeni Kokko.

Täyttöpalvelu on suosittua ekokaupoissa ympäri Suomen. Tukesiin alkoi tulvia vastustavia viestejä viime viikolla, kun virasto kielsi siivoukseen ja pyykinpesuun tarkoitettujen pesuaineiden täyttöpalvelumyynnin.

Virasto on perustellut kieltoa EU:n pesuaineasetuksella ja EU:n kemikaalilainsäädännöllä.

— Kun tarkistin asian, niin tuo asetus on ollut voimassa vuodesta 2004. Meiltä ei kukaan ole älynnyt kieltää myyntiä, Leeni Kokko sanoo.

Tukes perustelee kieltoa myös turvallisuuskysymyksellä. Jos purkin kyljessä ei ole valmiina tarkkaa tuoteselostetta, voi piillä vaara, että ihminen hulauttaa päähänsä pyykinpesunestettä sampoon sijaan.

— En ole kuullut, että meidän asiakkaille olisi ikinä käynyt niin, kummastelee Maailmankauppayhdistys Sikitikon varapuheenjohtaja Jaakko Kokko.

Lain mukaan pesuainepurkista pitää löytyä tieto sisällöstä, käytetyistä säilöntäaineista ja mahdollisista allergisoivista hajusteista.

— Me liimamme asiakkaan pullon kylkeen tarran, jossa kerrotaan tuotteen sisältö, Leeni Kokko esittelee.

Sampoota ja hoitoainetta Sikitiko voi kaupata edelleen täyttöpulloihin ilman epäselvyyksiä, sillä pesuaineita ja kosmetiikkaa säätelevät eri lait. Ihmisten pesuun tarkoitettujen tuotteiden osalta Tukesillekin riittää, että ostajalle annetaan mukaan tuoteseloste.

 

Tukes kokoontuu lähiaikoina sosiaali- ja terveysministeriön ja ympäristöministeriön kanssa pohtimaan pesuaineiden irtomyyntiin liittyviä kysymyksiä. Samalla selvitetään pesuaineasetukseen liittyviä tulkintoja muissa EU-maissa.

Esimerkiksi Saksassa viranomaiset eivät näe estettä pesuaineiden irtomyynnille.

Virastossa tutkitaan parhaillaan mahdollisuutta jatkaa irtomyyntiä siinä tapauksessa, että asiakkaiden tuomiin pesuainepulloihin liimattaisiin liikkeessä tuoteselostetarra.

 

Helsingissä, Tampereella ja Turussa toimiva ekokauppa Ruohonjuuri järjestää myymälöissään pumppausmielenosoituksia ensi lauantaina. Asiakkaita kutsutaan paikalle tyhjän pesuainepullon kanssa.

Koska myynti on kiellettyä, asiakkaat saavat pulloonsa ekopesuainetta ilmaiseksi. Myyjät liimaavat asiakkaan pulloon pesuainevalmistajien tuottaman tarran, josta pesuaineen oleelliset tiedot selviävät.

Kaisa Juntunen