Categories
Artikkelit

Talouspulmat koettelevat kyläkouluja

Luumäki. Kannuskosken koulun väki ei ota kantaa lakkautusuhkaan lehtijuttujen perusteella. Kylän asukkailla on selkeä mielipide koulun puolesta.

Kirjoittaja:
MATTI RIIHELÄ

KANNUSKOSKEN koulussa Luumäellä oppilaat palailevat pihalle ruokailusta.

-Päivää, he huudahtavat yksi toisensa jälkeen iloisina ja moikkailevat pihalle ilmestyneille vieraille. Sitten he rynnistävät pallon kimppuun ja kuka minnekin rauhallisella, metsän keskellä sijaitsevalla Sepänmäki 19:n pihamaalla.

Ensi vuonna 110 vuotta täyttävä koulu, sen opettajat, muu henkilökunta, oppilaat kuten samoissa tiloissa toimivan ryhmäperhepäiväkodin pikkuiset jatkavat normaalia päivävilskettä ympärillä vellovasta keskustelusta ja hälinästä huolimatta.

HILJATTAIN kävi ilmi, että Luumäen talous vajoaa tänä vuonna ennätysmäisen kehnoksi. Tilinpäätöksestä on tulossa ikävällä tavalla miinusmerkkinen. Arviot liikkuvat 600 000 eurosta miljoonaan euroon tappiota. Siitä ovat saaneet taakan harteilleen ensisijaisesti kyläkoulut, Kannuskoski ja Kirkonkylä.

Luumäen talousvaikeuksien taustalla on monta tekijää. Yksi on se, että väkiluvun lasku on ollut suurempaa kuin ennusteissa. Huoltosuhde on huolestuttava. Tilastokeskuksen väestöennusteen mukaan vuosikymmenen kuluttua Luumäellä on vanhuksia ja lapsia enemmän kuin työssäkäyviä. Huoltosuhdeindeksin ennustetaan olevan Luumäellä vuosikymmenen kuluttua noin 104, kun koko maassa se jäänee noin 70:een.

 

VAHVUUKSIA Luumäellä edelleen on. Tämän vuoden talousarvioennuste perustuu 19 prosentin suuruiselle kunnallisveroprosentille. Se on maakunnan alhaisin. Kunta on myös velaton ja sillä on miljoonien sijoitusvarallisuus. Ahdinko on, mutta missään pohjamudissa kunta ei ryve.

Kannuskosken mies, itsekin aikanaan kyläkoulussa opintiensä aloittanut kunnanvaltuuston puheenjohtaja Antti Rämä (kesk.) valittelee, että tilannetta on vaikea kommentoida. Mitään päätöksiä kyläkouluista ei ole, eivätkä päättäjät ole asiaa, talouskehitystä ja koulujen asemaa ruotineet avoimissa kokouksissa. Kunnan ensi vuoden vielä keskeneräisessä budjetissa joudutaan ottamaan kantaa, kuinka kunnan taloutta tasapainotetaan.

 

KANNUSKOSKEN koulun johtajaopettaja Eija Bukowski kieltäytyy spekuloimasta asialla pelkkien lehtitietojen varassa. Kunnan päättäjät eivät ole olleet kouluun yhteydessä.

Bukowski ollut opettajana koulussa 18 vuotta. Hän muistelee, että oppilasmäärä tuona aikana on ollut runsaimmillaan 27 tai 28. Nyt se on keskiviikon tiedon mukaan 16. Toisen tiedon mukaan tuohon lukuun sisältyy viisi esikouluikäistä. Perhepäiväkodissa lapsia on suunnilleen saman verran kuin koulun puolella yhteensä. Joidenkin tietojen mukaan muutaman vuoden päästä olisi tulossa kymmenen lasta koulun ensimmäiselle luokalle.

Matti Riihelä