Uutisen takaa. Venäjä päivitti kantansa Rakkolanjokeen

Lappeenrannan päättäjät alkavat pusertaa kaupungin jätevesiratkaisusta päätöstä lähiviikkoina. Venäjä antoi YVA:n loppusuoralla purkuvesistön vaihtoehdoista hiukan yllättävän lausunnon.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen

@esaimaa.fi

Venäjä on halunnut Lappeenrannan jätevedet pois Rakkolanjoesta. Sen on rajavesikomissio tehnyt meille tiettäväksi moneen otteeseen.

Nyt kanta tuntuu muuttuneen. Se ilmenee lausunnosta, jonka Venäjän valtio äskettäin antoi Lappeenrannan jätevesiratkaisun vaihtoehtojen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta eli YVA-selostuksesta. Lausunnon mukaan Rakkolanjoki-vaihtoehtoa voidaan pitää perusteltuna.

Venäjän lienee pehmittänyt tehopuhdistus, joka YVA-selostuksessa Rakkolanjokeen johdettaville jätevesille esitetään. Silti lausunto oli rajan tällä puolen ainakin pieni yllätys.

-Se oli Rakkolanjoelle hieman positiivisempi kuin odotin, Lappeenrannan Energian toimitusjohtaja Reijo Kolehmainen sanoo.

 

Hän ei rupea ennakoimaan, yritetäänkö Rakkolanjoki-vaihtoehdolle vielä herutella ympäristölupaa Suomen lupaviranomaisilta. Edellinen yritys johti vuonna 2011 Korkeimman hallinto-oikeuden päätökseen, jonka mukaan Lappeenrannan pitää lopettaa Rakkolanjoen jätevesikuormitus.

Kolehmaisen mukaan YVA-selostuksen viisi purkuvesistön vaihtoehtoa ovat Lappeenrannan jätevesille vielä avoimina. Hän vakuuttaa, että kantaa ei ole lyöty lukkoon suuntaan eikä toiseen.

 

Vuoksi alkanee kuitenkin olla jo pois pelistä, vaikka se on YVA-selostuksen mukaan vesistövaikutuksiltaan vähiten haitallinen vaihtoehto.

Venäjä torjuu jyrkästi Lappeenrannan jätevedet Svetogorskin kaupungin raakavesilähteestä. Imatra vastustaa Vuoksi-vaihtoehtoa jo periaatteessa. Kolehmaisen mukaan Vuoksi on myös talousvaikutuksiltaan kallein.

 

Saimaa on eteläkarjalaisille edelleen varsinkin mentaalisesti vaikea jätevesien purkupaikka. Se ilmenee YVA-selostuksessa ja myös siitä Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukseen annetuissa lausunnoissa.

Venäjälle kaikki kolme Saimaa-vaihtoehtoa kyllä käyvät. Sen lausunnossa parhaana kaikista viidestä purkupaikan vaihtoehdosta pidetään Pien-Saimaan Kaukaanselkää, johon YVA-selostuksessa esitetään myös tehopuhdistusta.

Kaukaanselkä on myös kauimpana Venäjän vesiltä.

YVA-selostuksesta odotetaan vielä ELYn lausuntoa. Se tulee viimeistään 23. syyskuuta, lupaa ylitarkastaja Antti Puhalainen, joka on ELYssä Lappeenrannan jätevesi-YVA:n yhdysmies.

ELY ei pane purkuvesistöjen ja puhdistamojen vaihtoehtoja paremmuusjärjestykseen. Puhalaisen mukaan lausunnossa arvioidaan vaihtoehtojen toteuttamiskelpoisuutta ja soveltuvuutta vesienhoidon tavoitteisiin.

-Hanke ei saa vaarantaa vesien hyvää ekologista tilaa.

 

ELYn lausunto päättää vaihtoehtojen ympäristövaikutusten arvioinnin ja aloittaa Lappeenrannan yli kymmenen vuotta vatkatun jätevesiratkaisun loppurutistuksen. Siinä arvioidaan myös taloudellisia vaikutuksia.

Valittavana on kalliita ja vielä kalliimpia vaihtoehtoja. Jätevesien käsittelyn uusiminen on Lappeenrannalle jätti-investointi, valittiinpa mikä purkuvesistö ja millainen putsari tahansa.

-7. lokakuuta on Energian hallituksen kokous, ja siellä varmaan vaihtoehdosta päätetään, Reijo Kolehmainen kertoo.

 

Lappeenrannan lopullisen kannan päättää kaupunginvaltuusto 8. joulukuuta.

Sen jälkeen valitulle vaihtoehdolle sorvataan ympäristölupahakemus, jonka Energian tytäryhtiö Lappeenrannan Lämpövoima toimittaa Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Hakemuksen pitää olla siellä vuoden loppuun mennessä.

 

Kirjoittaja on Etelä-Saimaan uutistoimittaja.

Valittavana on kalliita ja vielä kalliimpia vaihtoehtoja.

Leena Sallinen