Virolaiset voittavat kaupungin tarjouskilpailuja

Lappeenranta | Arkkitehti Sami Vuorisen mielestä Lappeenranta on avannut liikaa ovea virolaisille. Virolaiset suunnittelevat Myllymäen päiväkodin, Pontuksen koulun ja päiväkodin sekä länsialueen paloaseman.

Kirjoittaja:
 Suomalaiset suunnittelutoimistot jäävät nuolemaan näppejään Lappeenrannan kaupungin järjestämissä tarjouskilpailuissa. Voiton vie entistä useammin virolainen toimisto. Virolaisten valtti on halpa hinta.

Tarjouskilpailuja Lappeenrannassa voittanut virolainen Amhold suunnittelee Pontuksen koulun ja päiväkodin, Läntisen paloaseman sekä Myllymäen päiväkodin. Amhold on vallannut markkinoita myös muun muassa Helsingissä ja Turussa.

 

Lappeenrantalaisen arkkitehdin Sami Vuorisen mielestä Lappeenranta on jopa vauhdittanut virolaisten sisäänmarssia. Kaupunki pyytää nykyään tarjoukset kokonaissuunnittelusta, kun ennen kilpailutettiin osa-alueittain eli arkkitehti- , rakenne-, sähkö- ja muut alat ominaan.

Aiemmin hankintahinta jäi useimmiten alle EU:n kynnysarvon 207?000 euroa. Kun raja ylittyy, hankinta on kilpailutettava koko EU:n alueella eli ovi avataan virolaisille.

Vuorinen kysyy, onko muuttunut käytäntö edes kaupungin edun mukainen.

– Rahat ja työpaikat menevät Viroon. Ei tällä kilpailuja voittaneella yhtiöllä ole yhtään työntekijää Suomessa. Kaupungin hankkeissa ei työllisty kukaan suomalainen. Lopputulema saattaa olla kaupungille jopa negatiivinen.

Vuorinen jätti oikaisupyynnön Länsialueen paloaseman kokonaissuunnittelun kilpailuttamisesta. Amholdin 122?000 euron tarjous tuli valituksi, vaikka hankinta ei ylitä EU:n raja-arvoa. Riittää, että hanke kilpailutetaan Suomessa Hilmassa.

Vuorinen epäili, voiko hankintalaki tässä tapauksessa velvoittaa hyväksymään ulkomaista tarjousta. Mikä merkitys raja-arvolla tässä tapauksessa olisi?

Tekninen lautakunta käsittelee oikaisua ensi keskiviikkona. Tekninen johtaja esittää oikaisun hylkäämistä. Tilakeskuksen johtajan Ilpo Koposen mukaan virolaisen yhtiön syrjäyttäminen olisi vastoin hankintalakia. Tarjoajia on kohdeltava samalla tavalla eikä tarjoajien kansallisuus tai sijoittumien johonkin EU:n jäsenvaltioon saa estää valintaa.

– Paloaseman suunnittelussa tarjoajilta ei ole edellytetty eikä voisikaan edellyttää sitä, että tarjoajilla olisi suomalaisia työntekijöitä.

 

Teknisen lautakunnan puheenjohtaja Joonas Grönlund (kok.) on pyytänyt tilakeskukselta selvityksen siitä, millä perusteella kilpailutukset tehdään.

– Kysyn, minkälaisia tarjouspyyntöjä kaupunki jatkossa tekee ja mitkä ovat arviointiperusteet. Huolestuttavaa on se, että kilpailun voittaa pelkällä hinnalla sen takia, että yleensä kaikki saavat samat laatupisteet. Toivoisin, että paikallisillakin olisi mahdollisuus pärjätä kilpailutuksissa.

 

Kaupungin hankkeissa ei työllisty kukaan suomalainen.

Sami Vuorinen

Anne Kotiharju