Etelä-Karjalan nuoret ryminällä huipulle

YLEISURHEILU. Yleisurheilun maajoukkueiden harjoitusryhmiin valittiin neljä uutta eteläkarjalaista. Esimerkkien toivotaan antavan uskoa nuoremmille junioreille.

Kirjoittaja:
ANSSI SILVENNOINEN

NUORET eteläkarjalaiset yleisurheilijat jatkavat murtautumistaan kotimaan huipulle. Suomen Urheiluliitto valitsi maajoukkueiden harjoitusryhmiin seitsemän eteläkarjalaista.

Heistä ainoa aikuisten sopimusurheilija on Lappeenrannan Urheilu-Miesten arvokisakävelijä Veli-Matti Partanen, 22.

LUM:n keihäänheittäjä Saara Lipsaselle, 19, ja kilpakävelijä Tiia Kuikalle, 19, syksyinen valinta nuorten maajoukkueryhmään on ennestään tuttu.

Sen sijaan LUM:n kestävyysjuoksija Alisa Vainio, 16, ja kolmiloikkaaja Simo Lipsanen, 19, sekä Imatran Urheilijoiden kolmiloikkaajat Senni Salminen, 18, ja Arttu Tyystjärvi, 17, valittiin nyt ensi kertaa täysimääräisinä jäseninä SUL:n harjoitusryhmiin.

-Olihan kesä Alisalta aivan hurjaa eteenpäinmenoa. Hän on hirveän kova tyttö ikäisekseen. Nyt on tärkeää, että hän pystyy rakentamaan määrätietoisesti ja laaja-alaisesti pohjaa, LUM:n puheenjohtaja Mauri Auvinen toteaa.

-Simo kehittyi paitsi tuloksellisesti myös kilpailijana. Hän on kehityskykyinen ja erinomainen tyyppi lajiin, koska on kevytrakenteinen ja luontainen kimmoisuus on hyvällä tasolla.

 

IU:n yleisurheilujaoston puheenjohtaja Lauri Asikainen osasi kesällä odottaa Salmiselta ja Tyystjärveltä murtautumista uudelle tasolle, koska molemmilla oli allaan ehjä harjoituskausi.

-Toivottavasti molemmilla matka jatkuu sujuvasti ja miksei jatkuisi. Kolmiloikka on vain niin raju laji kropalle, että koko kehon pitää olla iskussa, jotta se kestää harjoittelua, Asikainen toteaa.

Lipsaset ja Kuikka ovat valmennusryhmässä, joka tähtää ensi kesän 22-vuotiaiden Euroopan-mestaruuskisoihin Tallinnaan.

Salmisen, Vainion ja Tyystjärven ryhmä harjoittelee päästäkseen 19-vuotiaiden EM-kisoihin Eskilstunaan.

 

SUL:n heikko taloustilanne puree nuorten maajoukkueryhmiin, joille tulee ensi kertaa omavastuuosuudet. Tallinnan-ryhmällä se on 150 euroa ja Eskilstunan-ryhmiltä 250 euroa koko harjoituskaudelta.

Käytännössä liiton ryhmään pääsy kasvattaa urheilijan harjoitusleirivuorokausien määrää.

-Maajoukkueleirit ovat itsetunnon ja harjoitusmotivaation kohottajia. Ne ovat aina myös näytön paikkoja, kun liiton valmentajat näkevät, miten harjoittelu etenee, Asikainen listaa.

LUM:lla on nyt viisi urheilijaa SUL:n valmennusryhmissä. Auvinen toivoo esimerkkien kannustavan nuorempia junioreja asettamaan tavoitteitaan korkeammalle.

-Täältä Kaakon kulmaltakin päästään ylöspäin panostamalla harjoitteluun pitkäjänteisesti, vaikka meillä varsin surkeat talviharjoitteluolosuhteet ovatkin.

Anssi Silvennoinen