Kannas-keskuksen pesä kohta selvitetty

Lappeenranta. Sotahistoriakeskusta varten kerätyt rahat palautettiin lahjoittajille kesän aikana. Yhdistys lopetetaan tiistaina.

Kirjoittaja:
TIMO LAITAKARI

Lappeenrantaan sotahistoriakeskusta puuhannut Tali-Ihantalan perintö ry kuopataan. Yhdistyksen ylimääräinen kokous päättää yhdistyksen purkamisesta ensi tiistaina.

Purkaminen on nyt mahdollista, sillä yhdistys on palauttanut lahjoittajille sotahistoriakeskusta varten keräämänsä varat.

Jo kymmenen vuotta sitten käynnistelty hanke kariutui lopullisesti viime vuoden keväällä. Lappeenrannan valtuusto linjasi silloin, ettei Kannas-keskuksen nimellä kulkenutta ponnistusta enää jatketa.

Keskeinen syy tähän oli puuttunut rahoitus. Kolmasosa keskuksen perustamiskuluista oli tarkoitus saada yksityisiltä lahjoittajilta. Keräys epäonnistui, ja kahden miljoonan keräystavoitteesta täyttyi vain reilut 200 000 euroa.

 

Julkisella rahankeräyksellä yhdistys keräsi 174 000 euroa. Keräyskuluja kuitenkin aiheutui yli 61 000 euroa, joten nettona tuloja syntyi 106 000 euroa.

Kulujen jälkeen yhdistys pystyikin palauttamaan lahjoittajille vain 61 prosenttia heidän alun perin maksamastaan summasta.

Yhdistyksen sihteerinä toiminut  Lappeenrannan kaupungin EU-asiamies Krista Huovila kertoo, että palautukset hoidettiin kesäkuun aikana.

Lahjoittajissa ei ollut lainkaan yksityishenkilöitä, vaan rahat tulivat kolmelta säätiöltä ja kolmelta pörssiyhtiöltä.

Rahojen palauttaminen ja yhdistyksen purkaminen ovat kestäneet hankkeen kaatumisen jälkeen puolisentoista vuotta. Aikaa on vienyt muun muassa sen selvittäminen, suostuuko kaupunki kuittaamaan keräyksestä aiheutuneet 61 000 euron kulut ja mitä lahjoittajat ajattelevat keräysvarojen käytöstä.

Yhdistyksen puheenjohtaja ja hankkeen keskeinen puuhamies, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Heikki Järvenpää (kok.) kertoo, että kaikki lahjoittajat halusivat rahat takaisin.

Palauttaminen on vaatinut luvan rahankeräyksiä valvovalta Poliisihallitukselta. Päätös lokakuussa 2013 jätettyyn pyyntöön tuli toukokuussa.

 

Kun keräysvarat on palautettu, Tali-Ihantalan perintö -yhdistyksen tilillä on Krista Huovilan mukaan noin tuhat euroa. Tästä suuri osa kuluu vielä yhdistyksen lopettamiseen liittyvään byrokratiaan, kun kirjanpitoon ja tilintarkastukseen.

Rahat tulivat kolmelta säätiöltä ja kolmelta pörssiyhtiöltä.

 

Rahan keräys epäonnistui

Lappeenrannan Linnoitukseen suunniteltiin Suomen sotahistoriaa esittelevää Kannas-keskusta alun perin Paavo Lipposen 2004 esittämän ajatuksen pohjalta.

Rahoituksen piti toteutua niin, että kaupunki ja valtio maksavat kumpikin kaksi miljoonaa euroa ja yksityisiltä kerätään kaksi miljoonaa.

Varain keruu epäonnistui. Lahjoituksia tuli  2010-2012 yhteensä vain 174 000 euroa. Lisäksi Maanpuolustuksen tukisäätiö lahjoitti kaupungille ennen varsinaisen keräyksen alkua 50 000 euroa.

Huhtikuussa 2013 kaupunginvaltuusto päätti, että hanke lopetetaan.

Timo Laitakari