Lemillä tehtiin mitä voitiin

Koulut. Etelä-Suomen aluehallintovirasto puolsi ehdollisesti Kuukanniemen koulun homekorjausavustusta.

Kirjoittaja:
Matti Saarela

Lemin kunnan avustushakemus Kuukanniemen homekoulun korvaamisesta uudella koululla kaatui opetusministeriön laatimiin tiukkoihin määräaikoihin. Koulurakennus paljastui korjauskelvottomaksi liian myöhään.

Koulu todettiin vasta toukokuussa niin pahoin homekasvustojen vaurioittamaksi, ettei sitä voida enää korjata. Pitääkseen kiinni määräajoista kunnan olisi pitänyt tehdä perusteltu hakemus homekoulun korvaamisesta uudella koulurakennuksella toukokuun loppuun mennessä.

 

Etelä-Suomen aluehallintovirasto ei silti hylännyt Lemin kunnan hakemus suoralta kädeltä, vaan puolsi sitä ehdollisena. Kunnan olisi kuitenkin pitänyt ehtiä tehdä suunnitelmat ja päätökset Kuukanniemen homekoulun tilalle rakennettavasta uudesta koulusta marraskuun puoliväliin mennessä.

Opetusministeriö päätyi omassa ratkaisussaan siihen, että se olisi ollut Lemin kunnalle vaaditussa ajassa mahdoton tehtävä.

-Kaikki lippuset ja lappuset lähetettiin, joita meiltä pyydettiin, lähetettiin määräajassa, Lemin kunnanjohtaja Simo Luukkanen puuskahtaa.

Tämä vahvistetaan myös Etelä-Suomen aluehallintovirastosta. Lemin kunnan viranhaltijat eivät olisi voineet tehdä asian eteen enää mitään.

Uuden koulun rakennussuunnitelmia ja päätöstä koulun rakentamisesta ei yksinkertaisesti olisi ennätetty tehdä ajoissa. Aluehallintokeskuksen ehdollinen puolto edellytti, että tarvittavat suunnitelmat ja päätökset oli pitänyt tehdä 15. marraskuuta mennessä.

Kuukanniemen alueen asukkaat ovat vaatineet uuden koulun rakentamista muun muassa kunnan päättäjille luovutetulla adressilla, jossa on useita satoja nimiä.

Luukkasen mukaan tilanne olisi ollut hankala, vaikka Kuukanniemen koulun homevaurioiden laajuus olisi paljastunut aikaisemmin ja uutta koulua olisi päästy suunnittelemaan ja päätöksiä sen rakentamista tekemään hurjalla kiireellä.

-Olemme itse asiassa vähän pelänneet, että saamme avustuksen. Siinä vaiheessa olisi ollut pakko miettiä sitä, onko kunnalla varaa ottaa se vastaan, Luukkanen sanoo.

Luukkanen perustelee kantaansa sillä, että opetusministeriön tukipäätös olisi sitonut Lemin kunnan tiettyihin tiukkoihin standardeihin. Koulun mitoitusta olisi ollut vaikea enää myöhemmin muuttaa.

Matti Saarela